Ruta roja: Olocau - Descripció

Ruta roja: Olocau - Descripció

 

Ruta roja: Olocau, un passeig sobre la petjada històrica i cultural
 

Accés al senyal d'inici de ruta:

L'inici d'aquesta ruta parteix de la mateixa població d'Olocau, concretament de la Font de la Carrasca. Aquesta font es troba situada en la mateixa eixida de la població al costat de la carretera CV-25 direcció Marines Vell /Gátova.

Longitud de l'itinerari: 5 km.
Temps estimat: 2 h. 
Dificultat: senzill.

Apta per a realitzar amb bicicleta.

Introducció

Olocau és una població de la comarca del Camp del Tùria, té uns 960 habitants i es troba als peus de la Serra Calderona, al costat del Barranc del Carraixet. La seua principal activitat econòmica està basada en l'agricultura (oliveres, ametlers, vinyes, garroferes, tarongers ...) i serveis. Olocau ha conegut el pas de múltiples pobladors al llarg de la seua història. Des del Neolític han quedat nombroses restes en forma de jaciments que han deixat una petjada de gran riquesa arqueològica.
 
 
Parada 1. Tossal de Terreta Blanca
Durant l'ascens pel camí de Terreta Blanca podem observar la transició del color roig al blanc en el sòl que xafem, passant d'un sòl de gres roig (roig) a un altre calcari (blanc). Aquest canvi en la composició del substrat produirà també canvis en la vegetació, perquè hi ha espècies més adaptades a viure en sòls àcids com el roig i altres, en sòls més bàsics, com el terreny calcari.
 
Ens detindrem al tossal de Terreta Blanca i des d'allí la vista es passeja per la vall de la Quebrantá del Coixo. El fons del vall és principalment agrícola, mentre que a la dreta del camí destaca la vegetació forestal, i l'espècie dominant és el pi blanc que ha prosperat sobre antigues zones de cultiu de secà.
 
Parada 2. Aljub del Castellet
En aquest punt podem decidir si ens atrevim a prendre l'ascens al castell o si, pel contrari, continuarem el camí fins a la parada següent. Si el nostre cas és el segon, continuarem pel camí de  la  Canyaeta de Xavielet i passarem prop d'un aljub, una construcció antiga de pedra seca destinada a l'emmagatzemament d'aigua de pluja.
  
Parada 3. Canyaeta de Xavielet
Ací trobem la vegetació més interessant de tot el recorregut per la dificultat que comporta trobar a la serra Calderona taques relictes de sureres.
 
Les sureres es distingeixen per tenir grans exigències pel que fa a sòl, requereixen unes condicions d'humitat superiors als 600 l/m2 i  a més no suporten temperatures molt baixes. És per això que trobar-nos amb aquestes xicotetes taques de sureres, concedeixen gran valor al nostre recorregut. La corfa d'aquest arbre li proporciona una gran resistència contra els incendis, i li permet rebrotar de copa i d'aquesta manera s'accelera la recuperació de la vegetació després de qualsevol incendi.
 
Parada 4. La font del Frare
Seguint les indicacions de la senyalització, tornarem de nou al poble d'Olocau, però abans ens detindrem a la font del Frare. Font construïda, com diu la inscripció, pel comte Didac de Fenollet, un il·lustre del s. XVIII.
 
Al fons del barranc pròxim trobem les espècies típiques adaptades a viure en millors condicions d'humitat i on l'exuberància i frescor de la vegetació ens recorda que aquestes són millors condicions per al seu desenvolupament: murtes,  llentiscles i esbarzers estan ben representats.