Organismes

Portals

Vegetació

Vegetació

Enebro

Exemplar de ginebre al cim de El Molón

Sabina negral

Exemplar de savina negral 

 

 

La vegetació principal del PNM ve definida per un matoll arborescent dominat per la savina negral (Juniperus phoenicia) i el ginebre (J. oxycedrus). Estes espècies estan acompanyades de romers, camamilles, sajolides, espígols, etc.

 

Es ressalta la presència de la microrreserva de flora 'El Molón', amb una superfície de 3 ha, localitzada en l'ombria de la muntanya, i assentada sobre sòlids penyals calcaris i vessants de relleu més suau. Açí, es desenvolupen especies rupícoles com l'herba freixurera (Sarcocapnos eneaphylla) i el pudòl menut (Rhamnus pumilus).

 

De forma complementària i gràcies a la construcció d'un gran aljub per antigues civilitzacions s'ha creat un microclima que permet la supervivència de falagueres com la llengua de cervol (Phyllitis scolopendrium).

 

També cal destacar, amb un enfocament didàctic, el denominat Jardí Botànic o Arboretum, situat junt amb l'àrea d'esplai i el Centre d'Interpretació. En una superfície de 10.500 m2 el arboretum conté una col·lecció d'arbres i de grans arbustos que formen part de la vegetació mediterrània, i que per les seues característiques específiques poden créixer amb naturalitat en un clima a una altitud com la del municipi de Camporrobles. L'explicació didàctica gira al voltant de quatre associacions principals d'espècies: Pineda de Pi Blanc, Sabinar, Sabinar i Pineda de Pinassa i Bosc de ribera (organitzat entorn d'un xicotet estany alimentat per brollador natural) . Els exemplars representats engloben més de quinze famílies: pinaceae, cupressaceae, taxaceae, juglandaceae, corilaceae, ulmaceae, moraceae, lauraceae, rosaceae, anacardiacea, buxaceae, rhamnaceae, mirtaceae, punicaceae, ericaceae, oleaceae i apocinaceae.