Organismes

Portals

Vegetació

Vegetació

Carrasca

Exemplar de carrasca (Quercus rotundifolia)

 

Altramuz del diablo

Garrofer del diable (Anagyris foetida)

 

La proximitat del paratge al nucli urbà, el seu ús habitual com a lloc d'oci pels habitants de Castelló de Rugat i la vinculació al culte religiós han condicionat de forma notòria la vegetació que hi ha, traduint tot això en una forta presència d'espècies introduïdes i ornamentals.

 

La vegetació natural es troba sobretot a la part oest del vessant, coincidint amb la zona menys visitada i on la carstificació es torna més aparent i arriba a dificultar el pas. Predominen espècies típiques del matoll termomediterrani com el romer (Rosmarinus officinalis), el coscoll (Quercus coccifera) i el llentiscle (Pistacia lentiscus) etc. En l'estrat arbori hi ha carrasques (Quercus ilex) de port baix i pins blancs (Pinus halepensis).

 

Es troben també les restes d'antics cultius representats per figueres disperses i ametlers en els bancals situats en la part baixa. Vinculades amb el ritu religiós hi ha les plantacions de xiprers (Cupressus sp.) que jalonen tota la pujada cap a l'ermita.

 

Una de les espècies més interessants que pot trobar-se al paratge és el garrofer del diable (Anagyris foetida). És un arbust de la família de les lleguminoses caracteritzat pel mal olor que desprén i la presència del qual està relacionada amb antics bastions, talaies i punts de defensa en els quals es creu que era usat a l'Edat Mitjana per a enverinar llances i puntes de fletxa.