Organismes

Portals

Vegetació

Vegetació

 Pino monumental

Exemplar de pi blanc d'enormes dimensions

 

Salvia de Mariola

Exemplar de salvia de Mariola 

El pinar de pi blanc (Pinus halepensis) és la formació predominant en l’espai.

 

Pel que respecta a l'estrat de matoll, és caraterístic trobar la màquia mediterrània composta de arbustos i mates entre les que apareixen gran nombre de plantes medicinals i alguns endemismes, com són la pimentera (Thymus piperella), el timó (Thymus vulgaris ssp. aestivus), Ononis rentonarensis, endemisme alacantí, i la sàlvia de Mariola (Salvia blancoana ssp. mariolensis).

 

A les parts més elevades i als barrancs profunds i ombrívols del paratge és freqüent trobar bosquets dispersos de carrasca (Quercus ilex ssp. rotundifolia), on comparteixen l’espai amb alguns arbres caducifolis, com són el freixe (Fraxinus ornus) i l’auró (Acer granatense). Especial menció requereixen espècies de les zones de penyals, com la centàurea (Centaurea mariolensis), el trencapedres (Hypericum ericoides ssp. ericoides) i l’arçot (Rhamnus lycioides ssp. borgiae). 


Cal destacar la presència de la microreserva Mas de Torretes, amb espècies d’alt valor botànic, com són algunes campanetes i linàries endèmiques (Campanula hispanica i Linaria repens ssp. blanca) i altres espècies rupícoles, com l’Anthyllis vulneraria subsp. gandogeri, Conopodium thalictrifolium i Saxifraga corsica ssp. cassoniana. També s’observen espècies típiques de matoll, com la Centaurea spachii, Crataegus granatensis, Erysimum gomez-campoi, Helianthemum hirtum i Teucrium homotrichum.

A l’extrem nord del paratge s’ubica l’Estació Biològica de Torretes-Font Roja, la qual té un jardí etnobotànic en honor a Joan Pellicer,  en una serie de col·leccions visitables de plantes medicinals, aromàtiques, tòxiques, narcisos endèmics, espècies agrícoles d’ús tradicional, com cereals, fruiters de varietats antigues i en perill de desaparició, varietats d’ametles i d’algunes espècies fruiteres oblidades, com són l’atzeroler (Crategus azarolus) i el guinder àcid (Prunus acida). A més, hi ha una senda d’orquídies mediterrànies recuperades a partir d’àrees degradades de la província d’Alacant.