Organismes

Portals

Vegetació

Vegetació

Flor de la periploca

 Cua de gat cendrós

Exemplar de cua de gat cendrós

 

 

 

 

 

La flora és una de les variables biològiques més notables de l'ecosistema de la Serra de Callosa, no sols per la gran quantitat d'espècies que la poblen sinó per l'aparició d'endemismes. Aquesta riquesa botànica va motivar a l'administració a declarar dues microrreserves de flora amb l'objecte de garantir la conservació d'estes espècies i els seus hàbitats, la del Barranc Del Mig i la de La Cova ahumada. 

 

La distribució de les espècies depen de l'altura, orientació de les vessants, tipus de substrat o condicions d'insolació. A les zones més altes podem trobar els pastius, espartars o timonedes i en les zones més baixes, on s'acumula quelcom de sòl, apareixen bosquets de coníferes i matoll alacantí. A la serra, amb abundants parets rocoses, també destaca la presència de vegetació rupícola com ara la Cua de gat cendrós (Sideritis glauca) i el Cardo de roca (Centàurea saxícola). 

 

Pel que fa al matoll, es troven espècies rares com la bufera arbustiva (Withania frutescens) o la periploca (Periploca laevigata), que tenen el seu desenrotllament òptim en el nord d´Àfrica, i a la Comunitat Valenciana només estan en estes serres.

 

A pesar que la major part de la vegetació està adaptada a la falta d´aigua, en els barrancs més ombrívols es poden trobar espècies de falagueres pertanyents gèneres Cheilantes, Asplenium o Ceterach, i en determinades estacions podem gaudir de l'efímera presència d'algunes anuals tan espectaculars com les orquídies.