Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural

Conjunt arqueològic "El Molón", vivendes i torre

Un dels elements més destacats del PNM El Molón és que alberga un dels conjunts arqueològics més interessants de la província de València. D'esta manera es destaca com obligada la visita al jaciment arqueològic de "El Molón", que ocupa la plataforma superior de la gran mola, ocupant una extensa superfície amesetada rodejada per forts atalusses, coneguda com La Gallarda, amb diverses plataformes delimitades per les construccions defensives d'època preromana i islàmica encara visibles en superfície i les restes de bancals moderns.

 

El jaciment, lloc en valor i senyalitzat amb panells interpretatius, presenta com destacable en relació amb la cultura ibèrica (edat del ferro) els elements següents:

 

- El sistema defensiu, on destaca el llenç de muralla longitudinal d'un centenar de metres, i la construcció d'una estructura singular amb torrassa rectangular amb un antemuro adossat i una trapa tallat en la roca, prolongat en un dels seus costats per mitjà de grans carreus.

 

- Les vivendes adossades a la muralla, trulls i cisternes. L'ocupació islàmica pareix correspondre a un hisn o lloc fortificat en altura, del que, per la seua conservació, són interessants les estructures defensives i les portes, però serà la mesquita, localitzada en la part més oriental de la zona alta del poblat, la troballa més important.

Localitzades en l'exterior de la cima també són destacables:

 

-Els camins d'accés que conserven les restes de carrilades sobre la roca i que prosseguixen cap a l'interior del recinte, una gran cisterna denominada 'Pozo dels Moros' i la cova santuari, ubicada en l'àrea recreativa que genera un brollador natural.

 

Quant als elements etnològics és destacable la presència d'una pedrera de calcària (forn per a la producció de calç que va estar en funcionament fins ben entrat el s. XX) i també diverses pletes relacionats amb la importància de la ramaderia ovina de caràcter extensiu en este territori.