Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural

Forn de calç

La cova Sabuquera

Es troba al nord-oest de l'àrea que comprén el paratge i a poca distància de la carretera Alcublas-Sacañet CV-235, on està senyalitzat la desviació que conduïx al paratge. S'accedix a ella a través de la senda PR-CV 105.

La Cova Sabuquera és una cavitat natural l'interés de la qual residix tant en la seua naturalesa (geomorfològica) , com per ser un refugi per a la fauna. En ella també destaca la frondositat de l'espècie Clematis flammula.

 

Gelera del Barranco de Lucía

La primera referència escrita sobre l'existència del mateix es remunta a l'any 1753 i originàriament posseïa 20 metres de diàmetre. El procés d'emmagatzemament de la neu començava quan tenien lloc les nevades. En l'actualitat encara poden observar-se els murs, d'uns 2 a 2,5 metres d'altura.

 

Les Carrilades

Era la ruta de la neu, a través de la qual la neu era transportada fins al seu destí. Les carrilades (o carrilás) són les empremtes que van deixar les rodes dels carros en les roques, algunes de les quals aconseguixen els 20 cm de profunditat en alguns punts.

 

Les Pedreres de calcària

Hi ha diverses pedreres de calcària en el paratge. Les pedreres de calcària són forns realitzats en pedra seca, en les quals s'obtenia calç. En elles s'introduïa llenya i pedra calcària, i per mitjà de cocció s'obtenia calç viva.

 

La Bassa Silvestre

Es tracta d'una bassa que manté la làmina d'aigua durant tot l'any, açò suposa que la tolla rep aportació d'aigües subterrànies, a més de les d'escolament. La seua vegetació està formada per una interessant praderia d'Eleocharis sp., així com per una formació de juncs. A més destaca el seu interés ecològic, ja que constituïx l'hàbitat de diferents espècies d'amfibis, entre les que es troba el ofegabous, espècie catalogada com vulnerable en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades.

 

La Cima i Corral de Capa

En l'àmbit del paratge es troba el jaciment denominat La Cima corresponent a l'edat del bronze, en el que pot observar-se un poblat amb restes de construccions actualment en mal estat de conservació i restes de ceràmica que afloren en el terreny.

També trobem el jaciment del Corral de Capa corresponent a un poblat de l'època ibèrica amb les carrilades dels carros de la neu marcat en la pedra del seu ocasione de portar la neu per a les ciutats per a l'elaboració dels gelats quan no existia les neveres, esta era trasportada des de les geleres, formacions de pedres on era conservada després de la seua arreplega en les geleres de la zona.