Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural

Cova Negra

Dins de l'àmbit del Paratge de la Cova Negra es presenten els següents elements d'interés cultural:

 

- Jaciment arqueològic 'Cova Negra': de gran importància en el context de la prehistòria europea donada la prolongada seqüència cronocultural que el seu sediment comprén, sent un jaciment bàsic per a explicar el món de l'home de Neanderthal i la cultura Musteriense. Ha aportat abundant informació relativa a les variacions paleoambientales que es van donar en l'interglacial Riss-Würm i les fases I i II de la glaciació Würm. Està declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) pel Reial Decret 2429/83."

 

- Canal medieval de Bellús a Xàtiva: canalització de 10 km. de longitud que conduïa l'aigua del brollador de Bellús, fins a la ciutat de Xàtiva. Està realitzada amb segments cilíndrics de ceràmica que van encaixant uns en altres, intercalats de mode regular per respiradors que facilitaven tant el fluir de l'aigua com la neteja de l'interior de la canonada. En l'actualitat està incoat expedient de declaració de BIC.

 

- Casa de la Llum: instal·lació de principis del segle XX destinada a la producció d'electricitat per mitjà de l'aprofitament de la força de l'aigua estancada riu dalt. Coincidix en la seua ubicació amb un antic molí.