Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural

Arquitectura de pedra

Dins de l'àmbit del paratge, no hi ha cap bé d'interés cultural, ni béns etnològics catalogats, encara que si que es localitzen nombrosos elements destacables relacionats amb les pràctiques agràries tradicionals del passat de Sant Mateu, com són: murs de maçoneria en sec, barraques de pedra utilitzades com a refugi en les parcel·les d'oliverar, corrals de bestiar o casetes per a la caça del tord.

 

En l'àmbit del paratge natural municipal s'han identificat els següents jaciments arqueològics catalogats per l'Àrea de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura i Esport.

 

-Cova dels Ermitans: és una necròpolis prehistòrica destruïda. Es tracta d'un conjunt d'abrics que formen la Roca dels Ermitans, entre els que se situen dos obertures conegudes com la Cova dels Ermitans. S'ha pogut comprovar que la cova està completament buida, no havent-se trobat vestigis de sedimentació ni restes arqueològiques.

 

-Abric de Bonança: es tracta d'un abric que conté pintures rupestres i possibles grafits ibèrics. Està situat en el barranc de la Bonança, en el seu marge esquerre. Es pot considerar un abric singular ja que no s'han trobat altres de similars en el seu entorn. Les pintures rupestres es troben en una paret afectada per bugades estalagmíticas que cobrixen més de 2/3 de la cova, per això és difícil precisar els motius representats.