Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Fotja (foto: Tasio)

 

Agró blau (foto: Tasio)

Són nombroses les espècies de fauna que troben al riu un lloc idoni per a desenvolupar la seua activitat vital. D’una banda, el curs d’aigua permanent permet el desenvolupament de peixos, amfibis i alguns rèptils, a més d’interessants espècies d’invertebrats. D’una altra, la coberta vegetal dels marges és aprofitada per les aus per a nidificar i arrecerar-se.

 
Pel que fa a la ictiofauna, hi ha presència de peixos autòctons d’interés com la madrilla, la bagra, el barb i l’anguila. Entre l’herpetofauna destaquen espècies catalogades com a protegides en el Catàleg valencià d’espècies de fauna amenaçades, com el gripau comú, la granota verda o comuna, el fardatxo i la serp verda o colobra bastarda, juntament amb la interessant tortuga d’aigua. En l’entorn del riu trobem macrofauna d’interés, com la mostela, la geneta o el teixó.

 
No obstant això, el grup més divers és el de les aus. Cal ressaltar la presència, cada vegada més habitual, a les aigües del riu de la fotja, l’ànec collverd i el cabussonet, com també de la garseta blanca i l’agró blau. Entre les espècies sedentàries apareixen la polla d’aigua i el blauet. A l’estiu es pot observar la xitxarra de canyar, l’oriol o la bosqueta vulgar i, a l’hivern, el mosquiter comú i la cueta blanca. La fauna invertebrada, encara que molt menys coneguda, també hi presenta una gran diversitat, i hi destaca la gambeta d’aigua dolça, crustaci endèmic de les aigües dolces del litoral valencià, i el caragol aquàtic, mol·lusc que es presenta sobre roques en aigües de dèbil corrent, càlides i riques en calci, al barranc de l’Ametler.