Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Perdiu roja (foto: Carlos Pache)

 

Rabosa

La fauna que és possible trobar a la serra de Quatretonda és de gran riquesa i varietat. A més d'una gran varietat d'invertebrats, trobem gran varietat de vertebrats, propis dels diferents hàbitats existents al paratge.

 


Així en les formacions arbustives de matolls i coscollars apareixen amfibis com Bufo bufo i Bufo calamita. Estan ben representats els rèptils, amb espècies com Chalcides bedriagai, Coluber hippocrepis, Coronella girondica, Elaphe scalaris, Malpolon monspessulanus,Psammodromus algirus i Vipera latastei. A les zones pròximes als cultius apareix Lacerta lepida. Les aus estan representades per espècies com Alectoris rufa, Athene noctua, Caprimulgus ruficollis, Galerida teklae,Lanius senator, Saxicola torquata, Sylvia melanocephala i Sylvia undata. Entre el grup dels mamífers trobem Sus scrofa, Elyomis quercinus, Erinaceus europaeus, Crocidura russula, Oryctolagus cuniculus i Vulpes vulpes.

 


A les pinedes i a les zones on el bosc climàcic de carrasca comença a restablir-se poden trobar-se també algunes de les espècies abans citades. A més d'aquestes, entre les aus que apareixen específicament en aquest ambient cal destacar la presència d'Aegithalus caudatus, Coccothraustes coccothraustes, Picus viridis, Fringilla coelebs, Columba palumbus, Circaetus gallicus, Phylloscopus trochilus, Oriolus oriolus, Cuculus canorus, Erithacus rubecola, Certhia brachydactyla, Jynx torquilla, Loxia curvirrostra, Parus ater, Parus major, Parus cristatus, Regulus ignicapillus, Streptopelia turtur, Strix aluco, Turdus philomelos, Turdus torquatus, Turdus viscivorus i Turdus merula. Entre els mamífers es troben espècies com la Genetta genetta, Mus spretus, Meles meles,Apodemus sylvaticus, Rattus rattus i Martes foina.

 


Als penya-segats i parets rocoses dels barrancs es poden albirar aus com Monticola solitarius, Falco tinnunculus,Oenanthe leucura, Emberiza cia, Ptyonoprogne rupestrisHieraaetus fasciatus i Bubo bubo. A les tolles temporals que es formen en el llit dels barrancs apareix també Alytes obstetricans. Entre els mamífers destaca el gat salvatge (Felis silvestris), que apareix en llocs de difícil accés i ocult entre la vegetació.

 


Finalment, cal destacar la presència en les coves d'interessants espècies de quiròpters com Rhinolophus ferrumequinum i Miniopterus schreibersi.