Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Serp blanca (foto: Vicente Sancho) Formiguer (foto: Carlos Pache)

Quant a la fauna, aquesta es troba ben representada. Pel que fa a rèptils, les zones obertes amb matoll baix conformen l'hàbitat ideal per a la sargantana cuallarga (Psammodromus algirus), el fardatxo (Lacerta lepida) o les serps blanca (Elaphe scalaris) i verda (Malpolon monspessulanus).

Amfibis com el gripau comú (Bufo bufo) o el gripau corredor (Bufo calamita) busquen els rabejos temporals d'aigua, per a dur a terme la reproducció. Les aus en l'àmbit d'estudi presenten una gran diversitat destacant la presència d'una espècie amenaçada, l'àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus) inclosa en la categoria de vulnerable en el Catàleg valencià de fauna amenaçada. Les zones amb masses arbrades de pi blanc alberguen espècies adaptades als ecosistemes forestals, com són el capellanet (Lophophanes cristatus), el formiguer (Jynx torquilla), el raspinell comú (Certhia brachydactyla), el tudó (Columba palumbus) i, de vegades, l'esparver (Accipiter nisus). Les zones amb matolls de bruc i coscoll representen l'hàbitat idoni per a la nidificació de nombroses espècies d'ocells com les busqueretes cuallarga (Sylvia undata), capnegra (Sylvia melanocephala) i de garriga (Sylvia cantillans), o el vistós bitxac comú (Saxicola torquata), posat sovint en les branques més prominents dels arbustos. Als barrancs més frescos i ombrívols, en la profunditat del matoll, és possible detectar la presència del rossinyol (Luscinia megarhynchos).

D'altra banda, en el grup dels mamífers, es constata la presència d'espècies incloses en el Catàleg valencià d'espècies de fauna amenaçades com el teixó (Meles meles), la fagina (Martes foina), la mostela (Mustela nivalis) i el turó (Mustela putorius).

Cal destacar la presència al paratge d'espècies de gran valor pel seu interés cinegètic com els abundants conills (Oryctolagus cuniculus) i porcs senglars (Sus scrofa).