Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Rabosa

 

Geneta (foto: Carlos Pache)

L'existència de penya-segats rocosos, matoll, vegetació en barrancs i xicotetes masses arborades, permet la presència d'una fauna que mostra una gran diversitat.


Cal destacar entre els carnívors la presència de la rabosa, la geneta i la mostela. La presència del porc senglar també és molt freqüent. Entre els lagomorfos es poden trobar tant el conill com la llebre, encara que esta última és cada vegada menys freqüent. Els rosegadors es troben ben representats, destacant el ratolí de bosc. Entre els insectívors es pot citar la presència de la musaranya comuna, de la musaranya enana i de l'eriçó europeu.


És important destacar la presència de quiròpters afavorits per les coves i buits existents en el Paratge. En concret i segons informació del 'Plan de Conservació de Rates penades de la Comunitat Valenciana' en la Cova dels Ratetes s'han citat fins a 8 espècies de rates penades en el seu interior.


L'herpetofauna es troba molt ben representada, sobretot els rèptils, afavorits per les característiques climàtiques i fisiográficas del mig. Entre els amfibis es pot citar la presència del renoc comú i la granota comú. Entre els saures es poden citar com propis d'este ambient al dragó i el dragonet associades generalment a muntons de pedres, a la sargantana colilarga, la sargantana cendrosa i el fardatxo, espècies totes elles que es veuen afavorides per l'abundància de zones rocoses i denses de matoll. Quant als ofidis cal citar per la seua relativa abundància a la serp verda. Més associades als matolls densos i àrees arborades es troben la serp teuladina i la serp blanca. L'abundància de zones rocoses i pedregoses i matoll fan possible la presència de la serp llisa meridional i l'escurçó.


L'ornitofauna queda condicionada sobretot pels ambients dominants de matoll, arbratge i penyal. Poden citar-se la tudó, la tórtora comuna, el xiulet real o el teuladí moliner, entre altres.


En el matoll es pot trobar un important nombre d'espècies com el xoriguer comú, perdiu roja, cogullada comuna, capsot botxí, capsot comú, abellerol, sit negre i diverses espècies de busqueretes així com espècies preferentment forestals que estenen el seu hàbitat a estos ambients.