Organismes

Portals

PNM Sierra de las Águilas y San Pascual - Monforte del Cid

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Àguila reial (foto: Benjamín Albiach)
 

Capellanet (foto: Tasio)

A pesar de la duresa dels seus ecosistemes, el paratge alberga una notable varietat d'espècies de fauna perfectament adaptades a cada un d'estos ambients: els tallats rocosos suposen un dels biòtops de major valor que hi ha en el paratge, amb presència de grans rapaços com l'àguila reial (Aquila chrysaetos), l'àguila-astor perdiuera (Hieraaetus fasciatus) i el mussol reial (Bubo bubo), que conviuen amb altres espècies rupícoles com la gralla de bec roig (Pyrrhocorax pyrrhocorax), la merla blava (Monticola solitarius) o el còlit negre (Oenanthe leucura). En els clavills i buits establixen també les seues colònies i zones de descans diverses espècies de quiròpters.

 

En les pinedes poc desenrotllades de pi blanc és freqüent observar espècies d'aus com el pigot verd (Picus viridis) o la mallerenga (Parus ater), mamífers com l'esquirol roig (Sciurus vulgaris) i la geneta (Genetta genetta), així com cada vegada de forma més freqüent, l'arruí (Ammotragus lervia), introduït en la península Ibèrica pel seu interés com espècie cinegètica. L'ecosistema més àmpliament representat, format per matolls i erms, acull nombroses espècies de xicotetes aus com el bitxac comú (Saxicola torquata), el cruixidell (Milaria calandra) o el cuaenlairat (Cercotrichas galactotes).

 

Les espècies de mamífers més habituals són el conill (Oryctolagus cuniculus), l'eriçó fosc (Erinaceus europaeus), així com la rabosa comuna (Vulpes vulpes) i teixons (Meles meles) que s'alimenten de xicotets rosegadors i rèptils com el fardatxo ocel·lat (Lacerta lepida) i la sargantana cuallarga (Psamodromus algirus).

 

Altres espècies d'interés són la colobra de caputxó (Macroprotodon curcullatus), amfibis com el renoquetclapat (Pelodytes punctatus) i el renoc d'esperons (Pelobates cultripes), l'aràcnid Paucetia viridis i alguns mol·luscos com la Xerocrassa barceloi i la Xerocrassa derogata. Finalment, cal mencionar la presència d'uns quants embassaments de reg en les proximitats del paratge, en els quals pot criar el cabussonet comú (Tachybaptus ruficollis), cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) i ànec collverd (Anas platyrhynchos).