Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

 

Vista general

El paratge Natural Municipal "Els Cerros", es va declarar per Acord de 22 d'abril de 2005, del Consell.

El Paratge es troba situat al sector central del terme municipal, afrontant pel Nord amb el municipi de Real i per l'Est amb el marge dret del riu Magre. A pocs metres d'açí, creuant el riu, es troba altre dels PNM que pesseïx Llombai, "El Tello".

El PNM de "Els Cerros" compta amb una superfície de 256 ha i és travesat pel Cordel de Pantano de Poyos o dels Escolapios. Els punts més alts de l'espai protegit són: la Talaia amb 270 metres d'alçada, la Carraira amb 254 metres i els Cerros amb 276 metres, i el qual dóna nom al Paratge.

Dins dels seus valors naturals destacables, es troba la "Cova de les Meravelles", declarada Lugar d'Interés Comunitari (LIC) a causa del refugi que suposa per a diverses espècies de rates penades, incloent algunes catalogades com en perill d'extinció, convertint-se en una de les 10 coves més importants de la Comunitat Valenciana.

En 2002, i en el marc del projecte LIFE "Pla de Conservació dels Quiròpters de la Comunitat Valenciana", la Conselleria de Medi Ambiente, instalà una tanca perimetral que permiteix el pas de les rates penades i regula les visites de la cavitat.