Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

Vista general

El Paratge Natural Municipal 'Tabarla', de 68,42 ha, es troba localitzat en la ribera del riu Magre en el terme municipal de Yátova, en el centre-oest de la província de València. El municipi pertany a la comarca de la Foia de Bunyol-Chiva.

El Paratge se cenyix a la superfície de la muntanya pública 'El Monte', situat en la ribera del riu, en el tram que va des del campament de Tabarla fins una distància de 2,5 km aigües baix seguint el riu, amb una amplària variable entre els 150 a 350 m.

Es tracta d'una vall fluvial encaixat entre la serra de Martés (1.085 m) i les muntanyes de Bunyol. El riu discorre en el paratge entre els 460 i 430 m d'altura, amb una longitud de 3.410 m, per la qual cosa el pendent mitja és del 8,8%. Els vessants vessants tenen pendent fort i prou homogènia, d'entre el 50 i el 70%.

El riu Magre és el protagonista del paratge; arreplega aigua de la Plana d'Utiel-Requena per a després travessar el paratge abans d'unir-se amb el riu Millars i detindre temporalment les seues aigües en l'embassament de Forata. Posteriorment es dirigix cap a la Ribera Alta i tributa finalment en el riu Xúquer.

Quant als valors paisatgístics, cal mencionar que el paratge de Tabarla conforma una bella mostra de vall mitjana fluvial, on el curs del va riure amb els seus meandres i vessants i les formacions boscoses de ribera creguen un entorn d'indubtable atractiu visual. L'aïllament del lloc -que només es pot recórrer per una senda- afig interés al paratge, que constituïx així un enclavament d'obligada visita a tots aquells aficionats a l'excursionisme en la naturalesa.