Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

Detall del paratge

El Paratge Natural Municipal denominat La Solana i Barranco de Lucía va ser declarat per Acord del 20 de Gener de 2006 del Consell de la Generalitat. L'àrea que comprén el paratge posseïx una extensió de 371,40 ha i se situa de forma íntegra en el terme d'Alcublas.

Des del punt de vista geològic, constituïx una dels contraforts meridionals del massís de Javalambre, el qual pertany al Sistema Ibèric i presenta una cota màxima de 1.125,9 m. El paratge representa un conjunt de gran interés paisatgístic i posseïx importants valors ecològics, científics, etnològics i recreatius que mereixen una especial protecció. Dins dels valors geològics i científics, es troba el bosc format per pi blanc i pinassa situat en el Barranco de Lucía.

També destaca l'existència d'altres enclavaments que presenten un important interés botànic com la Cova Sabuquera i la Bassa Silvestre. Esta última a més, constituïx un hàbitat idoni per a la supervivència de certes espècies d'amfibis com el ofegabous, el gripau cavador, el tòtil, el gripau corredor i el gripauet.

El patrimoni etnològic que presenta el paratge també adquirix una especial rellevància ja que reflectix part de la història del municipi d'Alcublas.

Quant als seus valors recreatius, destaca la presència d'una senda de xicotet recorregut, el PR-CV 105. Esta senda comença en l'enclavament de la Cova Sabuquera i arriba fins la cima Dels Molinos, més enllà dels límits del paratge.