Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

 Vista del paratge

El Paratge Natural Municipal té una superfície de 80,14 ha. Dins de l'àmbit protegit podem diferenciar dos grans sectors: d'una banda, el propi llit del riu de Barxeta i el tram mig baix dels seus barrancs tributaris, que discorren per una zona amb topografia suau i paisatge obert i, d'un altre, el tram de capçalera dels barrancs de la Font de la Parra, l'Ametler i del Suc, que comprén els contraforts nororientals de la serra de Requena, amb una topografia més accidentada. Entre estos barrancs destaca el de l'Ametler, de gran interés ambiental, al ser l'únic que discorre sobre substrat calcari, amb nòduls de precipitació de calç sobre roques i elevada cobertura vegetal i alt interés ecològic i paisatgístic.

El riu de Barxeta naix en Pla dels Corrals, en el límit entre els termes municipals de Quatretonda i Simat de la Valldigna. A continuació continua per la divisòria d'ambdós termes fins a entrar a Barxeta per la partida de 'el Bancalot'; travessa tot el municipi de Barxeta fins a arribar a Xàtiva on desemboca en el riu Albaida. Té aigües permanents durant tot l'any. A causa de la seua situació i a la procedència de les aigües, la seua qualitat és bona, estant lliures de qualsevol contaminació, d'ací el bon estat de conservació dels ecosistemes dolç aqüícola.

Geològicament, el llit del riu de Barxeta i els seus marges estan constituïts per depòsits quaternaris de l'Holocé entre els que podem diferenciar: depòsits al·luvials d'arenes i llims en el llit del llit; coluviones recents d'argiles i cantells angulosos; llims arenosos terrós fluvials; i diferents nivells de terrasses litològicament formades per llims, argiles i cantells arredonits (la terrassa superior sol ser menys llimosa i es presenta parcialment cementada) .