Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

 

Vista general

El Paratge Natural Municipal 'El Surar', es troba en una partida compartida entre els termes de Llutxent i Pinet, situada en la Serra Marxuquera i que ocupa una superfície de més de 830 ha. El Paratge és contigu al Paratge Natural Municipal del Parpalló-Borrell, a Gandia.

El Paratge es troba dins del Lloc d'Interés Comunitari (LIC) de les Serres del Montdúver i la Marxuquera, un dels LIC que constituiran la futura xarxa europea d'espais naturals.

Es tracta d'un bosc de sureres úniques en la Vall d'Albaida i ubicat al nord del terme de Llutxent, a uns 600 metres d'altura, amb una microrreserva de flora on l'espècie més important és la surera. És el bosc de sureres més meridionals de la Comunitat Valenciana. La seua importància radica en que està molt lluny del lloc on es cria de forma natural, on el sòl és d'arenosa roja. Al contrari, en el Surar no trobem arenosa roja però sí un terreny pobre en bases per l'acumulació d'argiles descalcificades que crega una capa adequada per a plantes pròpies d'ambients àcids encara trobant-se en una zona eminentment calcària.

Se suposa que l'existència d'este paratge es deu a la combinació d'este terreny amb un microclima molt més humit que el de la resta del terme gràcies a les pluges i, sobretot, a les boires.

Les pluges abastixen d'aigua la part més emblemàtica de la partida, la bassa del Surar.

Des d'este paratge es poden observar magnífiques vistes com l'Alt del Carpí, l'Alt del Castellet, la Penya del Romerar, el Coll dels Caragols, La Penya del Mirador, l'Alt de la Lletrera, el barranc de Borrell, el Pla de la Junquera, els Miradors i Les Capelles.