Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

Vsita general

La Dehesa és el lloc de major valor mediambiental del municipi de Soneja. Ecosistema agropastoril en origen, format a partir del bosc mediterrani primitiu, es troba situat en l'extrem oriental del Terme Municipal de Soneja, en la província de Castelló. El Paratge Natural té una extensió de 681,21 ha.

La llacuna que embolica va ser inclosa en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana en 1995, dins de la categoria 'Laguna i Aiguamolls d'Interior. Este enclavament destaca per la seua singularitat geomorfològica i la presència d'una llacuna endorreica en una zona de muntanya, fenomen d'estes característiques únic a la Comunitat Valenciana. Les seues aigües són dolçes i presenten abundant vegetació. Este aiguamoll ha sigut tradicionalment abeurador del bestiar que ha transitat per les bugades pecuàries que transcorren pels seus veïns.

A causa del gran valor ecològic, paisatgístic, històric i etnològic que presenta La Dehesa, i a la presència de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d'extinció, com la Crassula campestris, Chaetonychia cymosa, Lavandula pedunculata, Quercus súber o Teucrium angustissimum, el 6 de novembre de 2000 la Conselleria de Medi Ambient va declarar Microrreserva de Flora la 'Balsa de la Dehesa' i els terrenys adjacents.