Lagoa do Garrão

Lagoa do Garrão

Nom del paratge: Lagoa do Garrão

Superfície (ha): 0.82 ha.

 

Figures de protecció de la UE:

ZEPA: PTZPE0017.

LIC: PTCON0013.

 

Altres figures de protecció:

Parc Natural de Ria Formosa (PNRF), Ramsar site: 3PT002 – Ria Formosa, IBA site: PT033 – Ria Formosa. Classificat com a REN (Reserva Ecològica Nacional).

 

Usos del territori:

Matoll, àrea forestal (pineda), altres (dunes).

Propietat pública.

 

Descripció científica de l’àrea:

Tolla temporal d’aigua dolça (3170*), inclosa en una àrea dunar circumdada per matoll mediterrani i pineda. En esta zona s’observa un seguici d’hàbitats dunars, sobretot de dunes blanques (2120) i cendroses (2130*). Més interiorment es distingixen arenes costaneres cobertes per vegetació anual (2230) i prats de Corynephorus (2330) en pinedes de Pinus pinea o mixtos no pertorbats recentment (2270*) i matolls arbustius espinosos (2260) rics en valuosos endemismes botànics, com ara Linaria algarviana, Thymus lotocephalus i Tuberia major. Cal destacar també els matolls mediterranis (5330), on assumixen el relleu els ginestars de retrama monosperma. L’elenc florístic inclou espècies molt rares com ara Riella helicophyla i Armeria velutina.

Àrea amb importants poblacions de les tortugues Emys orbicularis i Mauremys leprosa, i zona de reproducció per a nombrosos amfibis com ara Alytes cisternasii, Bufo caramida, Pelobates cultripes, Hyla meridionalis i Triturus marmoratus.

 

Importància de l’àrea per a la biodiversitat:

L’àrea és considerada de gran valor per a les tortugues, en particular per a Emys orbicularis. Esta àrea, igual que les altres àrees del projecte, és una de les poques on està confirmada la presència simultània de les dos tortugues autòctones Emys orbicularis i Mauremys leprosa, i de la tortuga exòtica Trachemys scripta a Portugal, i constituïx una àrea excepcional per a testar l’efectivitat dels mètodes de captura de tortugues exòtiques i la importància de la seua eradicació per a les poblacions autòctones.

Este hàbitat aquàtic d’aigua dolça, en fort declivi en la regió, és també un important hàbitat de reproducció per a amfibis, i està referenciada la presència de diverses espècies d’aus com ara Jynx torquilla i Anas strepera.