ACCIÓ C.4: Localització de nius amb Georadar

ACCIÓ C.4: Localització de nius amb Georadar

Descripció: El georadar és una ferramenta idònia per a localització de discontinuïtats existents en el subsòl; s’utilitza tant per a la localització de restes arqueològiques com per a la detecció de fugues d’aigua en conduccions, etc., i és una tècnica ràpida, assequible i d’ús senzill. En el cas que ens ocupa, pot resultar una ferramenta adequada per a la localització de nius de tortugues exòtiques (i, per tant, d’enclavaments de reproducció), un aspecte d’una particular complexitat i compromís quant a garanties d’èxit de l’objectiu global del projecte. D’altra banda, el georadar permet caracteritzar la morfologia de la cavitat i, d’esta manera, arribar inclús a discriminar entre nius de tortugues exòtiques i autòctones (en el cas que hi haja diferències morfològiques significatives entre els nius). Es planteja la utilització del georadar en huit enclavaments del projecte i quatre a Portugal a fi de localitzar nius i llocs de posta. Esta tecnologia s’ha utilitzat per a la localització de nius de tortugues de terra Gopherus polyphemus (Bennett et al., 2005. Gopher Tortoise Nest Detection at Camp Shelby, Mississippi. ERDC TR-05-6, U.S. Army Engineer Research and Development Center, Vicksburg, MS).


Raons per al desenrotllament d’esta acció: La localització de llocs de posta de tortugues exòtiques pot complicar-se enormement i fer perillar l’èxit d’un projecte d’eradicació en absència de mètodes alternatius als convencionals que puguen tindre certes garanties d’èxit. L’ús del georadar pot representar una tècnica innovadora i definitivament eficaç en este sentit.


Beneficiari responsable del seu desenrotllament: Generalitat Valenciana.


Resultats esperats: Llocs de posta de tortugues exòtiques de huit aiguamolls litorals de la Comunitat Valenciana i un a Portugal localitzats per mitjà de georadar. Tècnica posada a punt amb caràcter demostratiu i replicable.