ACCIÓ C.1: Captura i seguiment

ACCIÓ C.1: Captura i seguiment

Descripció: S’establiran tres equips compostos cada un per dos persones amb un vehicle (2 a Espanya i 1 a Portugal), que s’encarregaran de desenrotllar els treballs de camp per a la instal·lació i revisió de les trampes i plataformes i per a la detecció de les àrees de nidificació. Realitzaran les visites periòdiques a les zones humides objecte del projecte (Espanya: Peníscola, Almenara, l’Albufera, la marjal de la Safor, el Clot de Borriana, l’estany de Nules, Moncofa, la marjal dels Moros, Rafalell i Vistabella, l’estany de Cullera, les Penyetes de Tavernes, el Clot de Galvany i l’Albufera de Gaianes; Portugal: les llacunes de São Lourenço, Garrão, Dunas Douradas i Caniçal de Vilamoura) i portaran les tortugues exòtiques capturades als centres de recepció de fauna. De la mateixa manera, per mitjà de les nanses i trampes flotants, els exemplars d’espècies autòctones es marcaran amb marques en la closca i amb microxips, i es mesuraran per a estimar els efectius i l’estructura de les seues poblacions. A mitjà termini, estes valoracions serviran com a indicadors de l’efecte de l’eradicació de tortugues exòtiques sobre estes poblacions. Esta acció permet, a més, l’aportació de femelles gràvides per a la cria en captivitat (acció C.7) i la reintroducció ulterior d’exemplars (acció C.8). A més, se’n prendran mostres biològiques que permetran caracteritzar genèticament les poblacions d’Emys orbicularis i Mauremys leprosa a fi de conéixer la procedència dels exemplars entregats als centres de recepció (C.9) i realitzar la caracterització epidemiològica (acció E.2).


Es desenrotllarà una jornada de capacitació dirigida al personal directament relacionat amb el projecte (equips de control i seguiment) per a donar a conéixer i posar en pràctica les tècniques que s’utilitzen per al control de tortugues. Constarà d’una sessió teòrica, en què es repassarà la biologia de les tortugues exòtiques, la distribució, la problemàtica originada, etc., així com aspectes relacionats amb la conservació de les tortugues autòctones i els seus hàbitats. Esta sessió es veurà complementada amb una sessió pràctica de camp, en què els assistents podran veure els materials i les tècniques utilitzades, aplicades a un cas real d’un aiguamoll invadit per tortugues al·lòctones i amb presència d’espècies silvestres. Es desenrotllarà una jornada de capacitació amb una duració de tres dies durant el primer semestre del primer any del projecte a la marjal d’Almenara (Espanya), en la qual es formarà 20 persones, i una segona jornada a Portugal, igualment durant el primer semestre del primer any del projecte, amb duració de dos dies, al Parc Natural de Ria Formosa, amb el suport local de RIAS, on es formaran 15 persones.


Raons per al desenrotllament d’esta acció: Esta acció és la base del projecte d’eradicació directa de tortugues exòtiques. Per a valorar l’efecte de les actuacions de control de tortugues exòtiques sobre les poblacions naturals, és necessari fer-ne seguiments. A més, estos censos permetran conéixer l’estructura d’edats de les poblacions, i això ajudarà en la presa de decisions sobre on resulta necessari realitzar reintroduccions (en poblacions amb pocs individus) i reforçaments (poblacions amb un nombre escàs d’exemplars jóvens). De la mateixa manera, la jornada de capacitació permetrà que el personal aprenga les tècniques que s’empraran.


Beneficiari responsable del seu desenrotllament: VAERSA/CIBIO-ICETA/RIAS.


Resultats esperats: Eradicació de poblacions naturalitzades de Trachemys scripta en tretze aiguamolls litorals de la Comunitat Valenciana i quatre a Portugal. Seguiment de les poblacions de tortugues autòctones i aportació de femelles gràvides als centres de cria en captivitat. Personal directament involucrat en el projecte capacitat per a l’execució de les accions programades. Realització de dos jornades formatives (per a 35 persones).