ACCIÓ A.2: Disseny i construcció de mitjans de captura

ACCIÓ A.2: Disseny i construcció de mitjans de captura

Descripció: Es tracta de planificar i dissenyar una sèrie de mesures i propostes tècniques selectives, així com de proveir dels mitjans materials a este efecte, per al control i l'eradicació de tortugues exòtiques en el medi natural (acció C.1), incloent-hi:

  • Plataformes d'assolellament dissenyades per a atraure els exemplars naturalitzats que les utilitzen per a prendre el sol i termoregular-se. Es plantegen plataformes flotants amb vores inclinades, de manera que faciliten l'accés de les tortugues. S'emplaçaran als llocs del projecte a fi d'avaluar a priori la presència i l'abundància d'exemplars. L'objectiu és posar en servici i fer el seguiment de 50 plataformes d'assolellament a València i 15 a Portugal dissenyades a l'efecte, que s'instal·laran en els diversos enclavaments del projecte amb un doble propòsit: d'una banda, facilitar la detecció primerenca i l'avaluació de la presència i densitat d'exemplars de tortugues exòtiques en els diferents aiguamolls i, d'una altra, familiaritzar estos exemplars amb la presència i idoneïtat de les estructures d'assolellament, de cara a la seua substitució per les trampes flotants que s'emplaçaran en la fase de captura. Les plataformes s'instal·laran amb caràcter previ a l'inici del projecte, estaran operatives durant la seua primera fase d'execució i seran visitades periòdicament pel personal involucrat en el seguiment i la captura d'exemplars (vegeu l'acció C.1), que arreplegaran dades relatives a presència d'exemplars i espècies, classes d'edat, nombre, etc. Espanya: Peníscola, Almenara, l'Albufera, la marjal de la Safor, el Clot de Borriana, l'estany de Nules, Moncofa, la marjal dels Moros, Rafalell i Vistabella, l'estany de Cullera, les Penyetes de Tavernes, el Clot de Galvany i l'Albufera de Gaianes; Portugal: les llacunes de São Lourenço, Garrão, Dunas Douradas i Caniçal de Vilamoura.
  • Trampes flotants dissenyades com en el cas anterior, però on la plataforma d'assolellament es reduïx a un corredor central, de manera que quan la tortuga l'abandona se submergix en l'aigua; la trampa flotant consistix en un marc de material flotant envoltat per una bossa de malla que impedix escapar a la tortuga però que li permet pujar a la superfície per a respirar. S'ubicaran en els aiguamolls del projecte en substitució de les plataformes d'assolellament una vegada que estes hagen complit la seua funció preliminar. Estes trampes consistixen en la posada en servici i el seguiment de 50 trampes flotants a València i 15 a Portugal dissenyades a l'efecte, que seran instal·lades en els diferents enclavaments del projecte a fi de capturar massivament exemplars de tortugues exòtiques; esta acció es complementa amb les plataformes d'assolellament, que serviran per a habituar els animals a la presència i l'ús de les infraestructures flotants. Les trampes es mantindran operatives des de la instal·lació durant tot el projecte i seran visitades un mínim de dos vegades per setmana. El seguiment permetrà avaluar-ne l'efectivitat i modificar-ne la ubicació en el cas que ho considere oportú el coordinador del projecte (en funció de les captures i la presència d'exemplars). Així mateix, s'arreplegaran dades sobre presència d'exemplars i espècies, classes d'edat, nombre, biometria, etc. Espanya: Peníscola, Almenara, l'Albufera, la marjal de la Safor, el Clot de Borriana, l'estany de Nules, Moncofa, la marjal dels Moros, Rafalell i Vistabella, l'estany de Cullera, les Penyetes de Tavernes, el Clot de Galvany i l'Albufera de Gaianes; Portugal: les llacunes de São Lourenço, Garrão, Dunas Douradas i Caniçal de Vilamoura.
  • Arts de captura (sistemes de trampes o nanses). S'instal·laran submergides en la xarxa de canals i séquies dels aiguamolls del projecte a fi d'interceptar i capturar el màxim nombre possible d'exemplars (cal assenyalar que la col·locació de les denominades nanses es practica de manera que es garantix la supervivència dels animals atrapats, ja que poden arribar a la superfície per a respirar). Es preveu disposar de 40 nanses que s'instal·len simultàniament i són visitades dos vegades per setmana a fi de retirar les captures. El període de parany comprén des de març fins a octubre (els dos inclosos), amb un descans durant el mes d'agost en què baixa l'activitat (diapausa estival); es documentaran les captures realitzades i tota la fauna autòctona serà alliberada in situ (després d'anotar les dades biomètriques pertinents i marcar els exemplars d'espècies autòctones de tortugues de cara a possibles recaptures). Els exemplars capturats de tortugues exòtiques es traslladaran als centres de recepció de fauna (vegeu l'acció C.2). El nombre i la ubicació de les nanses en els diferents aiguamolls del projecte anirà variant en funció de les captures (i d'acord amb el criteri del coordinador del projecte).

 

Raons per al desenrotllament d'esta acció: El control i l'eradicació de poblacions naturalitzades de tortugues exòtiques previst requerix el disseny, la planificació i la posada en pràctica d'una sèrie de mesures de captura per mitjà dels mètodes i les tècniques idonis, és a dir, els descrits abans.

Beneficiari responsable del seu desenrotllament: VAERSA i PBG.

Resultats esperats: Informe sobre disseny de mesures de control i eficiència. Espanya: construcció de 50 plataformes d'assolellament, 50 trampes flotants i adquisició de 40 nanses. Portugal: construcció de 15 trampes flotants, que s'adaptaran per a funcionar com a plataformes d'assolellament.