Novetats

« Ves enrere

Nota de Premsa 16/06/2018

Nota de Premsa 16/06/2018

Cebrián: 'El Consell ha reforçat la prevenció d'incendis recolzada en una gestió forestal activa i planificada'

La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, coincidint amb l'arrencada de la campanya de comunicació #Stopalfoc aquesta mateixa setmana, ha destacat les actuacions empreses pel Consell per a reforçar la prevenció d'incendis i la rellevància d'una gestió forestal activa i planificada a l'hora d'evitar incendis.

La consellera ha recordat que a la Comunitat Valenciana "el risc d'incendis forestals mai és baix" i que s'està entrant en època de màxim risc. Per açò, apel·la a extremar les precaucions i l'atenció als comportaments que poden marcar la diferència en el cas dels incendis provocats per causes humanes, que són els més freqüents.

Elena Cebrián ha apuntat que els objectius principals de la política de prevenció d'incendis són "incidir en la conscienciació de la societat per a evitar conductes de risc, potenciar una conciliació amb usos agroforestales i augmentar la resistència i resiliència dels nostres ecosistemes als incendis".

Tal com ha assenyalat en una recent intervenció parlamentària, el Consell ha potenciat les accions de conscienciació per a la prevenció d'incendis ocorreguts per causes humanes (entorn del 75% dels incendis, segons els anys). Un exemple d'açò és el reforç de la campanya de conscienciació 'Stop al Foc', que ha vist duplicades les xarrades en la interfície urbà forestal i ha rebut nous materials de divulgació. A més, en matèria de conscienciació i sensibilització és clau l'impuls del voluntariat ambiental. Per açò, s'han incrementat les ajudes al voluntariat, passant de 400.000 euros en 2017, a 450.000 euros per a 2018.

Des de la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient també s'ha assenyalat la necessitat de potenciar alternatives a les pràctiques agràries d'ús del foc i implicar al sector agrari. Per a açò, entre altres mesures, s'han dut a terme diversos tallers amb representants del sector per a analitzar les alternatives a les cremes agrícoles, mitjançant trituración, compostatge o el seu ús com a biocombustible.

Elena Cebrián també ha subratllat les inversions en infraestructures de prevenció. La Conselleria ha invertit 4,5 milions d'euros en 2017 i destinat 7,7 milions dels fons del PDR a l'arranjament de pistes forestals per a permetre l'accés dels mitjans d'extinció. A més, 2,1 milions d'euros i 5,9 milions del PDR s'han destinat a treballs de silvicultura preventiva, entre altres projectes que duu a terme la conselleria. Per la seua banda, quant al dispositiu de vigilància s'han augmentat les hores de vigilància i els mitjans humans destinats.

Una altra iniciativa clau és l'impuls a la planificació local en prevenció d'incendis. Des de la Conselleria s'han impulsat ajudes per a l'elaboració d'aquests plans, i més de 300 ajuntaments ja han presentat la seua sol·licitud.

Gestió forestal activa i planificada

La consellera posa èmfasi en què la política de prevenció es complementa necessàriament amb una gestió forestal activa i planificiada. En aquest sentit, cal destacar entre altres projectes, el programa de restauració d'hàbitats forestals, cofinançat per Feder, amb 34 milions d'euros entre 2017 i 2023; i altres 19 milions per a la Xarxa Natura 2000. També ha ressaltat les línies d'ajudes forestals del PDR, amb més de 20 milions d'euros, cofinançada per Feader (2014-2020), entre els objectius dels quals està: fomentar els ecosistemes naturals i reforçar la capacitat del propi bosc per a dificultar la propagació d'un incendi forestal quan es produeix, a més d'impulsar una comercialització responsable i un aprofitament sostenible de productes forestals.

En definitiva, resumeix Elena Cebrián, "el Govern del Botànic ha fet una aposta clara per reforçar la prevenció d'incendis forestals". Açò es reflecteix en l'augment de la dotació pressupostària, de mitjans humans i materials, així com en una millor planificació, sensibilització i conscienciació, amb accions continuades, durant tot l'any.