Novetats

« Ves enrere

Medi ambient duplica el nombre de xarrades per a prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions d'alt risc

Medi ambient duplica el nombre de xarrades per a prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions d'alt risc

La Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha engegat, coincidint amb el període de Setmana Santa i Pasqua, la campanya de prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions situades en zones amb alt risc.

La campanya que porta per lema "Stop al foc. Protegeix el teu habitatge i la teua urbanització" té per objecte informar a través de xarrades, als residents de zones urbà-forestals i nuclis rurals dispersos pròxims o en sòl forestal, com prevenir i reduir el risc d'incendi forestal, a més de com reaccionar adequadament i fomentar l'autoprotecció, anticipant-se al sinistre.

La localització de moltes urbanitzacions i nuclis rurals dispersos, dins o limitant amb el mitjà forestal, requereix dels seus habitants actuacions i comportaments específics que permeten abordar de manera satisfactòria les situacions de risc que pogueren produir-se, ja que conflueixen vides humanes, béns materials i mitjà natural. En cas d'incendis forestals la protecció de vides humanes és una absoluta prioritat quant a les estratègies i protocols d'actuació.

La campanya es va a desenvolupar en dues fases, la primera d'elles es durà a terme entre el 28 de març i el 5 d'abril, coincidint amb el període de Setmana Santa i Pasqua. Per a aquestes dates estan programades les següents xarrades informatives; en la província d'Alacant les sessions es van a celebrar en les urbanitzacions Montmar a Benissa (4 d'abril, 17.00 hores) i la urbanització Muntanya de Pedreguer, en el municipi de Pedreguer (5 d'abril, 17.00 hores).

En la província de Castelló les xarrades seran en la urbanització Marcaolina de la localitat d'Alcalà de Xivert (3 d'abril, 17.00 hores) i en la Urbanització Els Taiales a Peníscola (4 abril, 17.00 hores).

En la província de València s'han levado a cap els dies 27 i 28 de març en la Urbanització Lloma d'Horquera a Vilamarxant i en la Urbanització Montsol i Serra a Gandia.

La segona fase abastarà tot l'estiu, de l'1 de juny al 30 de setembre, en la qual s'intensificarà la campanya amb 54 xarrades, i la previsió és que en les trobades que s'estan planificant participen la majoria de les urbanitzacions i nuclis rurals disseminats amb major potencial de risc d'incendi forestal a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, ha indicat que "aquest tipus d'accions d'informació i comunicació que cerquen conscienciar a la ciutadania davant situacions de risc són fonamentals per a prevenir els incendis forestals i també per a minimitzar els seus efectes".

Referent a açò, Delia Álvarez ha assenyalat que "amb la campanya es proporciona informació d'utilitat a les persones que resideixen en aquestes zones de risc perquè puguen reaccionar adequadament en cas de perill així com recomanacions relacionades amb l'edificació, manteniment de parcel·les, jardins i cura de l'entorn."

Campaña 2017

Aquesta campanya és continuació de la qual es va iniciar el passat any, en la qual es van realitzar 28 tallers en onze comarques de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, i en les quals van participar al voltant de 650 persones, residents en 93 urbanitzacions, nucleos rurals dispersos i disseminats sobre o limítrofs a terreny forestal.

Segons la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals "un balanç molt positiu dau l'interès que van mostrar tant els municipis com la urbanitzacions i la resta d'actors participants".

Recomanacions importants

Des de la Direcció general de Prevenció d'Incendis Forestals es recorda que amb nivell de preemergencia 2 i 3 no estan permeses les cremes de restes agrícoles en la franja de 500 metres de distància del sòl forestal i, a més, amb nivell 3 també es prohibe l'ús de foc en paelleros i llocs habilitats per a cuinar i l'ús de maquinària en terreny forestal. A més es fa necessari recordar a la població que es respecte les cintes de clausura dels paelleros quan hi ha alerta 3, i que la seua retirada és motiu de sanció.

Per a consultar el nivell de preemergencia en cada municipi s'ha de consultar la web del 112 de la Comunitat Valenciana o través del compte de twitter @GVA112.

De manera general cal recordar una sèrie de recomanacions que poden prevenir de manera efectiva un incendi forestal i es basen a evitar fumar, encendre foc, llançar burilles, encendre petards, sobrants de falles, o qualsevol altra acció que comporte aquest tipus de riscos en zones amb vegetació.

També és necessari recalcar que s'ha d'extremar la preacución a l'hora de dur a terme qualsevol treball de soldadura o amb aparells que puguen produir espurnes, així com no llançar restes de poda, ni qualsevol altre tipus de matèria que puga cremar, en solars o parcel·les pròximes, i molt menys en el bosc.

Es recomana mantenir en bon estat parcel·les i jardins, eliminant la mala herba i evitant, al seu torn, que envaïsca la via pública o sobrepasse les tanques i triar amb extrem cuidat els llocs on encendre barbacoes o fer paelles.

Asímismo, s'aconsella no circular amb vehicles fora de camins autoritzats ni estacionar sobre herba o mala herba, així com arreplegar tots els desaprofitaments que es puguen trobar en un passeig per la muntanya i tirar-los a un contenidor són unes altres dels advertiments que poden resultar útils per a prevenir incendis forestals.

Finalment es recomana portar sempre un telèfon mòbil i prendre referències del lloc pel qual es transita per a poder avisar al 112 en cas d'incendi o de greu situació que es produïsca.