detall nota de premsa

La Conselleria d'Agricultura denuncia la detecció d'una partida de material vegetal procedent dels EUA infectat de 'Xylella' al port de Castelló

03/07/2020

- Mireia Mollà assenyala que aquest incident torna a posar en evidència que la normativa europea és insuficient: "La Unió ha de ser més contundent i exigir reciprocitat en els controls als productes procedents de països tercers"


La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica exigeix la intensificació dels controls de les importacions de material vegetal i plantes, davant de l'actual normativa europea que "corre el risc de fer que els ports europeus esdevinguen un colador per a l'entrada de noves plagues", ha advertit la titular del departament, Mireia Mollà.

L'últim cas detectat per la Conselleria és el d'una partida procedent dels EUA infectada de 'Xylella fastidiosa', la malaltia que ja està present a la província d'Alacant i per a la qual no hi ha tractament, que pretenia entrar en el territori valencià a través del port de Castelló.

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, assenyala que aquest incident torna a posar en evidència que la normativa europea "és insuficient" i exigeix: "La Unió ha de ser més contundent i exigir reciprocitat en els controls als productes procedents de països tercers".

Mollà ha assenyalat que l'agricultura valenciana està vivint una "pandèmia" provocada per la "laxitud dels controls que tan sols exigeixen un certificat en origen", mentre els productes agroalimentaris de la Comunitat Valenciana han de complir estrictes exigències per a exportar a altres països amb plenes garanties.

La titular d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha instat el Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea "a introduir l'obligació de realitzar tests PCR a fi de minimitzar el risc per a la nostra agricultura del material vegetal procedent d'altres països".

El de la 'Xylella', no obstant això, no és "l'únic risc que assetja prop de la nostra agricultura", en paraules de la consellera. Recentment també es va detectar al port de València la presència del bacteri 'Xantomona citri' en una importació de llimes. Aquest és el responsable de la cancrosi, "una malaltia devastadora per a la citricultura".

L'Administració autonòmica ha alertat, a més, que, davant de les deteccions als ports de la Comunitat, els importadors estan modificant les seues rutes per a entrar per ports amb menys controls sobre les mercaderies, com ara el de Vigo o el de Rotterdam. En el cas d'Holanda, a més, pretenen eliminar la quarantena sobre el virus 'Orchid fleck virus', que causa la lepra en els cítrics.

Per tot això, la consellera s'ha posat a la disposició del Ministeri per a col·laborar en totes aquelles reclamacions que porten amb si un canvi normatiu orientat a "protegir l'agricultura, els agricultors i agricultores que viuen d'aquesta i, per descomptat, totes les persones, una modificació urgent en els controls que complisquen amb els criteris de reciprocitat i acaben amb les importacions de noves amenaces", ha conclòs.