detall nota de premsa

El sector agroalimentari va encapçalar el saldo positiu de les exportacions de la Comunitat durant el mes de gener

23/03/2020

Les dades relatives al comerç exterior durant el mes de gener passat revelen un destacat creixement de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana en tots els indicadors.

El sector va liderar el saldo positiu de la balança comercial del comerç exterior en el territori valencià amb un total de 311 milions d'euros, a uns 188 milions d'euros de distància del segon en el rànquing, la indústria de les semifactures químiques.

Al saldo positiu se sumen també el creixement de les exportacions agroalimentàries, un 9,8% més que el gener de 2019 i que ascendeix als 661,1 milions d'euros, xifra que representa el 27,2% dels enviaments de la Comunitat.

Si es desgrana l'informe de comerç exterior per tipus de producte, la Comunitat Valenciana va encapçalar les exportacions de fruites del conjunt de l'Estat espanyol amb el 51,1%, seguida d'Andalusia (24,6%). Els enviaments de fruita -per valor de 386,5 milions d'euros-, van representar el 58,5% del total dels enviaments agroalimentaris valencians i es van traduir en un creixement del 15,5% respecte a la xifra del mateix període en 2019.

Malgrat el lideratge del sector fructícola, tant les hortalisses com el vi també van registrar un ascens. Les primeres amb 94,4 milions d'euros (el 14,3% de les exportacions) es van elevar un 3% en comparació amb la xifra de gener de l'any anterior, mentre que el sector vitivinícola va créixer un 8,7% i aconseguisc els 16,2 milions d'euros,

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat l'esforç i l'impuls dels agricultors i agricultores i de la indústria agroalimentària de la Comunitat Valenciana, sobretot en un període on les xifres assenyalen un descens del 5,1% si s'atén al conjunt de les exportacions valencianes.

"Aquestes dades posen de manifest la importància del camp per a l'economia valenciana. La garantia en el proveïment de productes frescos en l'actual estat d'alarma evidencien el compromís d'agricultors, agricultores i de totes les persones que continuen treballant en les indústries del sector, amb la societat. Gràcies al sector, tots com a consumidors, tenim accés als millors productes: aquells que es produeixen més prop de les nostres llars", ha assenyalat Mollà.

Aquestes dades col·loquen a la Comunitat Valenciana en la tercera en el rànquing d'exportacions de productes agroalimentaris, a 9,3 i 5,1 punts d'Andalusia i Catalunya (24,1% i 19,9% respectivament).

Els principals països de destinació de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana han estat Alemanya, amb un 23,9% sobre el total; França, amb el 18,3%; Itàlia, amb un 8,1%; Regne Unit, amb un 7,5% i els Països Baixos, amb el 5,2%.

Cal destacar, a més l'increment respecte a gener del 2019 de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana a Itàlia (55,4%), a Portugal (21,5%), a Bèlgica (19,8%) i a Finlàndia (18,2%).