detall nota de premsa

L'IVIA contribueix al seguiment de la solta de 'Tamarixia dryi', l'insecte que frena l'expansió del vector del 'greening' en els cítrics

28/11/2019

- Personal investigador d'aquest centre s'ha desplaçat a Sud-àfrica per a estudiar el síl·lid i la seua vespa de l'ametler 'in situ', en el projecte europeu 'Tropicsafe'
- Els resultats observats demostren que és possible reduir dràsticament la presència del vector transmissor d'aquesta malaltia vegetal incurableL'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), adscrit a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, realitza labors de seguiment a la solta controlada i experimental de la 'Tamarixia dryi', duta a terme recentment pel Ministeri d'Agricultura en entorns de llimeres a Galícia com a mesura per a frenar l'avanç del psíl·lid 'Trioza erytreae', insecte transmissor de la malaltia del 'greening' o 'HuangLong Bin' dels cítrics. Aquesta és una patologia bacteriana incurable que pot arribar a limitar la indústria citrícola, com ha ocorregut a Florida (els EUA).

Encara que la malaltia no s'ha detectat a Espanya, el personal investigador de l'IVIA fa anys que treballa per a reduir la dispersió del pistil transmissor, que ja s'ha detectat a Portugal i Galícia.

La vespa de l'ametler 'Tamarixia dryi' té una grandària mil·limètrica i és d'origen subsaharià. Parasita el psíl·lid 'Trioza eytreae' perquè les seues femelles ponen els ous sobre aquest. Quan els ous fan eclosió, la descendència s'alimenta del síl·lid.

Personal investigador de l'IVIA van viatjar a Sud-àfrica per a estudiar el síl·lid i la seua vespa de l'ametler dins del projecte europeu 'Tropicsafe', en què participen més de 20 institucions de tot el món per a millorar el control de diverses malalties d'origen tropical, com l'HLB.

Després d'identificar tres espècies de vespes de l'ametler les larves de les quals s'alimentaven del síl·lid, es va autoritzar el trasllat d'aquesta a Espanya en 2017 i la seua cria es va establir en 2018 en l'Institut Canari d'Investigacions Agràries (ICIA), gràcies al cofinançament per part de l'INIA d'un projecte d'investigació nacional que coordina l'IVIA i en què participen centres d'investigació i serveis de sanitat de 6 comunitats autònomes.

Investigadors i investigadores de l'ICIA i l'IVIA han treballat junt amb els serveis de sanitat vegetal de les Canàries per a avaluar l'especificitat i l'eficàcia de la vespa de l'ametler.

Les poblacions del síl·lid vector han disminuït dràsticament a les Canàries des de l'alliberament de la vespa de l'ametler, fins al punt que actualment és difícil trobar poblacions del síl·lid, per la qual cosa s'espera que els resultats siguen similars a Galícia i pròximament a Portugal.

Per a més informació: consultar ací.

Arxius relacionats