detall nota de premsa

Mollà: 'Els experts coincideixen que l'Albufera milloraria substancialment amb una aportació més gran d'aigua del Xúquer'

06/11/2019
Mollà: "Els experts coincideixen que l"Albufera milloraria substancialment amb una aportació més gran d"aigua del Xúquer"

- La consellera destaca el treball normatiu i de consens que s'ha desenvolupat en els últims anys, com el nou règim jurídic, l'ordre que regula els nivells o els programes de control d'espècies al·lòctoness


Millorar les aportacions hídriques del Xúquer i dur a terme les obres del col·lector oest, aquestes són les dues propostes que ha reclamat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Canvi Climàtic, Mireia Mollà, per a mantindre l'equilibri de l'Albufera de València.
"Tots els experts coincideixen que l'Albufera milloraria substancialment amb una aportació hídrica més gran", ha incidit Mollà, durant la seua intervenció en la inauguració de la segona jornada de 'Zones humides valencianes: Els problemes i el futur del Parc Natural de l'Albufera', organitzada per la Universitat Politècnica de València.
La consellera ha reconegut que el llac, paradigma del caràcter únic del patrimoni natural valencià, "no està en la condició que caldria" però ha apel·lat a la responsabilitat compartida i ha destacat l'espenta normativa que s'ha dut a terme en els últims anys.
L'Ordre 5/2018 que regula els nivells del llac o el nou ordenament jurídic que va entrar en vigor el passat 12 d'abril i que elimina qualsevol referència a possibles reclassificacions contràries a la condició del sòl del parc natural.
El procediment de consens sobre la gestió de la palla de l'arròs o la resolució recent sobre el control de la carpa i el carranc roig americà són dues més de les iniciatives que ha desenvolupat la Conselleria per a reduir les tensions a què s'enfronta el parc natural.
Unes tensions derivades "de la complexitat de conjugar els diferents interessos sobre el llac, interessos en el sentit més positiu de la paraula -ha matisat Mollà-, i del decreixement del volum global de retorns de reg superficial i subterrani", una tendència constant a la baixa des de la dècada dels 70.
"L'aportació de 8 hm³ per any hidrològic pactada entre la Conselleria i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Conselleria i l'Ajuntament de València són el punt de partida sobre el qual cal treballar per a garantir la supervivència d'aquest ecosistema únic a Europa i que ha de concentrar la preocupació de totes les administracions: estatal, autonòmica i local", ha argumentat la titular d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
L'aportació hídrica ha sigut també una de les demandes de l'Ajuntament de València. El vicealcalde, Sergi Campillo, ha reclamat una assignació d'aigua procedent del Xúquer d'almenys 70 hm3 com a "única solució viable per a poder recuperar l'adequat estat ecològic del llac en un futur pròxim".
A pesar d'aquest escenari, hi ha ja alguns indicadors de millora lleu com la baixada de la concentració de clorofil·la en aigua, així com els relatius a la recuperació de macròfits aquàtics i microinvertebrats. Entre 2017 i 2019 també s'han adequat 20 ha que comprenen l'Ullal de Baldoví, la reserva del samaruc d'Algemesí i el Tancat de la Ratlla amb l'objectiu d'incrementar-ne la biodiversitat.
La consellera, a més, ha emplaçat als passos pendents entre els quals hi ha la revisió i l'actualització del Pla rector d'ús i de gestió del parc (PRUG) o les actuacions de restauració de motes del llac de l'Albufera, un projecte de millora de la gestió de l'aigua i de capacitat de captació de CO2 que afectarà 2.800 metres lineals i que ja està inclòs en els pròxims pressupostos.
Mollà, finalment, ha valorat el comportament responsable i preocupat dels gestors de l'Albufera quan alcen la veu d'alarma pel futur del parc, patrimoni únic, senya d'identitat dels valencians i de les valencianes i font de riquesa per a tota la ciutadania.

Arxius relacionats