detall nota de premsa

El parc natural del Desert de les Palmes compleix 30 anys com a pulmó verd i refugi de la biodiversitat

18/10/2019

- El director general de Medi Natural destaca els valors naturals, patrimonials i l'arrelament amb les poblacions de la zona
- El Desert celebra activitats durant tot el mes d'octubreEl director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Fran Quesada, ha presentat la jornada tècnica 'Mirada als 30 anys de protecció del desert' dins de les activitats que la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica du a terme el mes d'octubre amb motiu de la celebració dels 30 anys de la declaració del Desert de les Palmes com a parc natural.

Fran Quesada ha destacat que, gràcies als 30 anys de protecció, el desert "s'ha mantingut allunyat de les transformacions urbanístiques, i ha conservat, així, els seus valors naturals que l'han convertit no només en un pulmó verd per a les poblacions circumdants, sinó també en un refugi de biodiversitat".

Després de la inauguració, la jornada ha continuat amb la intervenció d'Isabel Queral, responsable de l'Àrea de Conservació de Naturalesa de la Fundació Caixa Castelló i anterior directora del parc, que ha recordat els primers passos que es van donar en la conservació del Desert de les Palmes.

Posteriorment, Evaristo Jiménez, enginyer forestal i cap de la Secció Forestal durant aquests anys dels serveis territorials de la Conselleria a Castelló i responsable d'obres forestals i mediambientals del parc, ha explicat les tècniques de conservació dutes a terme al parc.

Per part seua, Montse Simarro, coordinadora de programes d'Educació Ambiental en VAERSA, ha exposat les possibles línies d'actuació que es duran a terme en aquesta àrea dins d'aquest espai natural protegit. Jorge Martínez i Gregori Ros, agents mediambientals, han assenyalat els treballs realitzats per a la conservació de la fauna del parc.

30 anys protegint el desert

El Desert de les Palmes abasta 3.300 hectàrees, aproximadament, d'espai natural protegit a la província de Castelló. Un territori que s'estén a través dels municipis de Cabanes, Benicàssim, Castelló, Borriol i la Pobla Tornesa, que comparteixen la singularitat del seu paratge, tant per la fisonomia com per la configuració geològica d'aquest.

El Desert de les Palmes té un alt valor natural, històric, paisatgístic i recreatiu, i es troba entre els huit parcs naturals més antics de la Comunitat Valenciana. En 1989 va ser considerat espai protegit. Més tard, es va acollir a la Llei d'espais naturals i va ser declarat parc natural, i des de 1995 té una normativa específica.

En tot aquest temps, el desert ha adquirit molts reconeixements pels valors naturals que alberga. A través de la declaració de reserva de fauna, i de dues microreserves de flora, declarades l'any 2000 i 2003, respectivament, s'ha incorporat a la Xarxa Natura 2000. Gràcies a la Xarxa Natura 2000, el Desert de les Palmes ha sigut reconegut com a lloc d'intereés comunitari i zona de protecció espacial per a les aus.

Arxius relacionats