detall nota de premsa

Cebrián explica en la conferència sectorial de Madrid la importància d'una 'política activa' en prevenció local d'incendis

12/03/2019
Cebrián explica en la conferència sectorial de Madrid la importància d"una "política activa" en prevenció local d"incendis

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat aquest dimarts davant el Ministeri d'Agricultura i altres consellers i conselleres autonòmics la necessitat de mantenir una "política activa" en matèria de col·laboració entre l'Administració autonòmica i la municipal respecte a la prevenció d'incendis.

Ho ha fet en el curs de la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural presidida pel ministre d'Agricultura, Luis Planas, en abordar el punt referit a la "informació sobre el procés d'elaboració dels plans de prevenció d'incendis forestals i col·laboració entre CCAA i entitats locals".

Cebrián ha posat com exemple d'aqueixa "política activa" iniciatives com la desenvolupada per la Generalitat Valenciana per a la modificació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) amb la finalitat de poder ajudar amb 1,5 milions d'euros a 254 municipis de la Comunitat Valenciana (55 en Alacant, 90 en València i 109 en Castelló) per a elaborar els seus plans locals de prevenció.

S'ha elaborat, així mateix, una guia tècnica per a facilitar als ajuntaments la seua tasca, acompanyant-los des de la Conselleria, i s'ha desenvolupat un programa de xarrades i formació específica i dirigida a les zones de la interfície urbà-forestal i agrícola-forestal, que són les de major risc.

Un altre punt de la conferència sectorial en el qual ha intervingut Elena Cebrián ha sigut el relatiu a l'aprovació del Pla Nacional enfront de la Resistència als Antibiòtics 2019-2021. Tal i com va destacar en les Jornades sobre Resistències Antimicrobianes, celebrades en desembre a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i coordinades amb la conselleria de Sanitat Universal, ha recordat l'esforç del sector ramader valencià per enfrontar el repte de les Resistencies Antimicrobianes (RAM), així com el treball d'adaptació a les demandes socials, de la salut pública, i de respecte a l'entorn.

La posada en marxa de pràctiques ramaderes més sostenibles que racionalitzen els tractaments per a tindre animals i cultius més sans és un dels grans reptes existents per a combatre les RAM, segons ha posat de relleu Cebrián. La no existència de reglaments ni supervisió comunitària en aquesta matèria complica la situació, com també la presència de antimicrobians en els residus agrícoles.

Reduir l'ús d'antibiòtics

Per açò, Elena Cebrián ha destacat la necessitat de continuar amb el treball que s'està fent des de la Generalitat per a reduir l'ús d'antibiòtics, com són les tasques de conscienciació al sector ramader en matèria de bioseguretat, prevenció i maneig, aixi com l'increment de la transparència i responsabilitat aportats amb la implantació del programa PRESVET, de vigilància de prescripcions antibiòtiques.

També s'han desenvolupat guies de bones practiques i l'ús responsable de antimicrobians, al mateix temps que s'aconseguit la col·laboració i coordinació entre els agents implicats, des dels veterinaris i ramaders a la indústria de sanitat animal, els consumidors o les administracions.

Arxius relacionats