detall nota de premsa

Medi Ambient destina més de 2,5 milions d'euros als treballs de segellament i restauració ambiental en La Murada

20/02/2019
Medi Ambient destina més de 2,5 milions d"euros als treballs de segellament i restauració ambiental en La Murada

El Consell destinarà més de 2,5 milions d'euros als treballs de segellament i restauració ambiental en La Murada, l'antic abocador de Proambiente. Ho ha recalcat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en una visita a la zona, en la qual s'estan executant les obres de protecció d'aquesta antiga instal·lació.

Cebrián ha destacat que l'actuació de la Conselleria "significa tancar un episodi molt negre de mala gestió, per a passar de la vergonya a l'avantguarda en la gestió de residus de la Vega Baixa. Una gestió moderna, que ha de complir els objectius que marca la normativa europea i que ha de veure's per la ciutadania com una corresponsabilitat per a fer del nostre territori un lloc molt més net i saludable per a viure".

Cal recordar que periòdicament la Generalitat trasllada als jutjats de Cieza i Oriola l'import de les factures de les obres realitzades, dins dels procediments judicials en els quals està personada contra els antics propietaris de la instal·lació.

En la trobada, han estat presents el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi climàtic, Fran Quesada, i el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, juntament amb el president del Consorci Vega Baixa Sostenible, Manuel Pineda, i altres membres de l'entitat. Cebrián ha supervisat les tasques de segellament i restauració que s'estan escometent en aquest extint macro-abocador i que disposen d'una partida de més 400.000 euros per al tancament del conegut com a got A, i d'altres 700.000, per al got C .

Així mateix, una vegada finalitzades aquestes tasques, s'iniciaran les mateixes en el got B, el projecte del qual ja ha sigut redactat i està pendent d'execució. En aquest cas, els treballs de restauració ambiental en la zona comptaran amb un pressupost de més de 500.000 euros.

Totes aquestes intervencions, se sumen a les actuacions ja finalitzes en 2017 que afectaven el got destinat a Combustibles procedents De Residus (CDRs), també conegut com a got D. Les mateixes, que es van dur a terme conforme al que es preveu en el RD 1481/2001 d'eliminació de residus mitjançant depòsit en abocador, van comptar amb una suma total de 900.000 euros.

Precisament, ha sigut en aquesta zona on Cebrián ha dut a terme un acte simbòlic en el qual s'han plantat arbustos autòctons per a donar visibilitat de la restauració mediambiental del lloc, així com de la importància de protegir el medi ambient en espais que han acollit aquest tipus d'instal·lacions.

Totes les actuacions realitzades, així com les previstes, contribuiran a reparar el mal produït pels lixiviats, l'aigua contaminada com a resultat de l'acumulació de residus en la zona, i que, a causa de l'abandó que venia patint aquesta instal·lació fins a intervindre l'administració autonòmica, havia arribat fins a rambles, barrancs i les cunetes de la carretera CV-872, que va des de la Murada fins al propi abocador.

Aquestes actuacions programades, tant en la part corresponent a la Comunitat Valenciana com a la regió de Múrcia, han d'evitar que continuen produint-se tant aquestos lixiviats que es canalitzen i depositen en els corresponents sistemes d'emmagatzematge controlat, com l'emissió de gasos a l'atmosfera que s'eviten.

Una vegada executats tots els treballs de segellament i restauració ambiental, Medi Ambient s'encarregarà de garantir una correcta fase de vigilància i manteniment postclausura d'aquests 4 emplaçaments, amb una duració de 30 anys, i en el pla dels quals ja treballa la Conselleria.

Arxius relacionats