detall nota de premsa

El Consell destina 700.000 euros per a facilitar la retirada dels cultius danyats per la pedra a la Ribera

08/02/2019

El Ple del Consell ha aprovat la concessió de les ajudes per un valor de 700.000 euros per a combatre les plagues i malalties dels cultius danyats per les tempestes succeïdes el passat 1 de juliol de 2018, que van afectar, principalment, les comarques de la Ribera Alta i Baixa.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes són les cooperatives agroalimentàries ubicades en aquestes dues comarques que recol·lecten i comercialitzen cítrics i/o caqui, els principals cultius afectats per la pedra. Els importants danys patits per aquests cultius a la zona han provocat que moltes de les parcel·les no hagen sigut recol·lectades, i la fruita ha quedat en l'arbre i ha provocat un risc elevat d'atac de plagues i malalties.

Per aquest motiu, aquestes cooperatives agroalimentàries van sol·licitar, amb caràcter excepcional, una subvenció per a dur a terme la retirada de la fruita de l'arbre i fer desaparèixer de les parcel·les la fruita retirada, per a evitar així una possible propagació de plagues i malalties, com la de la mosca mediterrània de la fruita, que afectaria els cultius no danyats per la pedra.

De la mateixa manera, a conseqüència de l'objectiu específic de les ajudes i la urgència de l'execució d'aquestes actuacions, per a evitar la propagació de plagues en la zona, es requereix una concessió directa de les ajudes.

Precisament, el Ple del Consell ja va acordar establir ajudes i incentius per a un pla extraordinari d'ocupació, a causa de l'afecció en els cultius motivada per la tempesta del dia 1 de juliol de 2018 en aquesta zona de la província de València.

D'aquesta manera, es va facultar la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural perquè desenvolupara les actuacions necessàries per a la gestió d'aquestes ajudes, finançades amb càrrec al Fons de Contingència de la Generalitat, d'acord amb els informes de data de 22 d'octubre de 2018 de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

En concret, les cooperatives que es beneficiaran d'aquestes ajudes són:

- Coop. Agrícola San Felipe Benicio, Coop.V: 34.940,00 €
- Coop. Agrícola Nuestra Señora del Oreto, Coop V.: 220.820,00 €
- Coop. Hortofructícola d'Alzira-Alzicoop, Coop. V: 25.580,00 €
- Coop. Agrícola Sant Bernat, S.Coop.V: 41.360,00 €
- Coop. Agrícola SCJ, Coop.V COPAL: 200.980,00 €
- Coop. Agrícola i Ramadera d'Almussafes, Coop.V: 1.160,00 €
- Guadacoop, Coop. V: 103.820,00 €
- Coop. del Camp de Vila Nova de Castelló, Coop.V: 71.340,00 €