detall nota de premsa

El Parc Natural Prat Cabanes-Torreblanca celebra el 30 aniversari com a Espai Natural Protegit

16/12/2018
El Parc Natural Prat Cabanes-Torreblanca celebra el 30 aniversari com a Espai Natural Protegit

El Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca ha celebrat aquest cap de setmana, al centre «Espai Natura» de Torreblanca la jornada 'Usos sostenibles al Parc Natural. Col·laborant en la mitigació del canvi climàtic', acte de cloenda de la setmana commemorativa de les tres dècades que han transcorregut des que el Consell de la Generalitat Valenciana va declarar l'espai Paratge Natural de la Comunitat Valenciana. A l'acte han assistit la directora-conservadora del Parc Natural, Aurora Quero, la Presidenta de la Junta Rectora, Isabel Queral i el director territorial de la Conselleria de Medi Ambient, Antoni García, així com representants de les corporacions municipals.

Al llarg de la jornada s'han dut a terme dues taules redones, la primera de les quals ha tractat sobre els usos sostenibles tradicionals del Parc Natural en matèria d'agricultura, ramaderia, extracció de turba, caça, etc. En la segona de les taules redones s'ha explicat quins són els usos sostenibles actuals i futurs del parc natural en temes d'investigació, educació ambiental i turisme. A més, també hi ha hagut temps per a la cultura i la diversió, ja que el grup de Danses El Peiró de la Pobla Tornesa ha participat en la jornada amb la interpretació de cançons populars de la zona.

L'objectiu de totes les activitats que s'han dut a terme per a celebrar el 30 aniversari del Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca ha sigut informar a la població local sobre els usos que es fan del Parc Natural i quins altres podria tindre, a més de fomentar la seua participació a l'espai natural. D'altra banda, també s'ha buscat motivar la col·laboració entre la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb els ajuntaments de Cabanes i Torreblanca, així com amb les associacions properes al Parc Natural.

Entre les activitats que s'han dut a terme, destaquen xarrades ornitològiques i tallers d'observació d'aus, alliberament d'aus (un esparver i un xoriguer) i la presentació de l'exposició fotogràfica dels 30 anys de parc natural. Al mateix temps els centres educatius de Cabanes i Torreblanca han rebut la visita dels tècnics d'educació ambiental del parc natural, els qui els han parlat de les libèl·lules que habiten en aquest espai protegit.

Parc Natural del Prat Cabanes-Torreblanca

El Parc Natural és la principal zona humida de la província de Castelló, al mateix temps que un dels hàbitats humits menys alterats de la Comunitat Valenciana. En aquest espai natural podem trobar una gran diversitat d'ambients que es complementen i que ofereixen a l'àrea protegida recursos ambientals d'incalculable valor. L'espai protegit, baix la figura de Parc Natural, té una superfície aproximada de 900 hectàrees repartides entre els terminis municipals de Cabanes i Torreblanca.

La importància del Parc Natural del Prat Cabanes-Torreblanca ha sigut reconeguda en l'àmbit internacional mitjançant la seua inclusió en el catàleg RAMSAR de Zones Humides d'Importància Internacional. També ha sigut declarat Lloc d'Importància Comunitària (LIC), Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA) i inclòs en la Red Natura 2000, i al Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana (DOCV 4336/16.09.2002).

Arxius relacionats