detall nota de premsa

El Consell impulsa la constitució de l'Observatori de l'Aigua amb participació d'una vintena d'entitats ciutadanes

08/11/2018
El Consell impulsa la constitució de l"Observatori de l"Aigua amb participació d"una vintena d"entitats ciutadanes

Diagnosticar de forma participativa l'estat actual de la gestió de l'aigua. Este és un dels objectius a curt termini de l'Observatori Ciutadà de l'Aigua que ha sigut presentat públicament en el curs d'una jornada celebrada en el Museu d'Història de València i oberta per la consellera d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián.

Un altre dels objectius desgranats per la consellera en la seua intervenció és impulsar una transparència efectiva i continuada sobre la gestió de l'aigua, posant "la informacion a disposició de veïns i veïnes i usuaris, perquè no solament és un dret, és una obligació, ser corresponsables de l'ús de l'aigua, que ens arriba condicionada per les normatives europees, estatals i muncipaless".

En tercer lloc, ha agregat Elena Cebrián, obrir una línia de treball innovadora, basada en la coordinació i cooperació amb els representants d'aquest observatori en el marc d'una estratègia integral de la política de l'aigua en la Generalitat. Per això participen diferents departaments del Consell, des de Consum, Salut Pública, Agricultura i Canvi Climàtic, entre altres.

Acompanyada pel secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, Cebrián ha assenyalat com a exemples en els quals mirar-nos el Observatoire Parisien de L'Eau, la presidenta del qual, Graciela Schneier-Madanes ha participat amb una ponència en la jornada de inicio dels traballs de l'Observatori de la Comunitat Valenciana.

La celebració en el Museu d'Història obedeix a l'origen de l'edfici que l'alberga, el primer depòsit d'aigua potable de la ciutat de València, datat en 1850.

En la jornada s'ha parlat del cicle urbà del aigua, diferents experiències municipals en la nostra comunitat i diverses dades i indicadors sobre l'estat de la gestió del cicle integral de l'aigua en la Comunitat Valenciana. Està previst que la jornada concloga amb la reunió constitutiva de l'Observatori Ciutadà de l'Aigua de la Comunitat Valenciana, amb una vintena d'organitzacions ciutadanes, com a associacions de consumidors i de veïns, sindicats, organitzacions ecologistes i unes altres, a més d' administracions públiques i universitats.

"Volem enfocar la mirada a les persones", ha subratllat Elena Cebrián, "saber quines són les seues preocupacions, idees i projectes i completar aquesta mirada de la gestió de l'aigua des de les personas". Sobretot, de cara a la gestió de l'aigua en un context de canvi climàtic i de futur que suposa un major repte per als habitants de les ciutats". L'Observatori és un dels objectius semestrals marcats en el seminari de govern d'hivern del Consell de 2018.

Arxius relacionats