detall nota de premsa

Medi Ambient dóna suport a la custòdia del territori i les iniciatives socials per a la conservació de la natura

05/10/2018
Medi Ambient dóna suport a la custòdia del territori i les iniciatives socials per a la conservació de la natura

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, ha mantingut una trobada amb els representants de Fundem-Fundació Enrique Montoliu i del National Trust, entitat britànica amb més de 150 anys de trajectòria, i que representa una de les principals entitats de conservació de tot el món.

La trobada ha tingut lloc a la finca de l'Albarda, en Pedreguer, on Fundem ha desenvolupat des de fa anys un model de jardí mediterrani que constitueix una referència internacional en jardineria adaptada al medi, i ha servit per a corroborar l'interès de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en potenciar formules de conservació que conjuguen les iniciatives socials i privades amb aquelles que es promouen des de l'administració valenciana.

En la trobada s'han abordat diversos aspectes relacionats amb la tasca que entitats com les esmentades duen a terme a nombrosos països del món, la qual resulta d'una especial rellevància per a complementar i reforçar les estratègies de conservació de base pública.

Fran Quesada ha destacat la importància de l'anomenada «'custòdia del territori', nom que s'aplica en el nostre context a aquestes iniciatives, i el compromís de la Conselleria en promoure i ampliar la seua aplicació en el territori valencià».

Cal esmentar el conveni de col·laboració existent amb Avinença, l'associació valenciana de custòdia i gestió responsable del territori, xarxa de la qual formen part la majoria de les entitats valencianes que apliquen aquesta metodologia de conservació, el desenvolupament de la qual està a més a més previst expressament en la futura llei de Conservació d'Espais Naturals.

"Entitats com Fundem, inspirades per la experiència del National Trust, han de representar per tant un paper cada volta més rellevant per tal de garantir la conservació futura dels excepcionals valors naturals i paisatgístics que alberga el territori valencià, com també en afavorir una major implicació social en la seua gestió activa", ha assenyalat Quesada.

La custòdia del territori va nàixer a finals del segle XIX a Nord-Amèrica i a països del centre i el nord d'Europa, llocs on esta filosofia de conservació ha anat consolidant-se durant els anys 80 del segle XX, i engloba aquelles actuacions destinades a afavorir la corresponsabilitat en la conservació i l'ús adequat del territori i els recursos naturals per part dels seus propietaris i usuaris que, de forma voluntària, s'hi adherisquen.

És a dir: s'utilitza el concepte de custòdia del territori per englobar aquelles iniciatives que tenen com a objectiu final la conservació dels valors naturals o culturals, es dirigeixen sobretot a propietaris de terrenys o drets sobre aquests, i són de caràcter voluntari.

El National Trust és un dels principals exponents, a nivell mundial, d'esta estratègia de conservació. A hores d'ara, l'entitat compta amb més de quatre milions de socis i gestiona 250.000 hectàrees de terreny, 1.200 quilòmetres de costa i més de dos-cents edificis i jardins d'elevat interès històric i paisatgístic a Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord, i el seu model ha estat seguit per moltes altres entitats arreu del món.

Fundem, per la seua banda, gestiona diverses finques a la Comunitat Valenciana, entre elles el Mas del Peraire, un espai de 280 hectàrees situat a la Tinença de Benifassà i on es duen a terme diverses activitats de divulgació i difusió, a més de participar activament en el projecte de reintroducció del crebalòs a estes comarques de l'interior.

Arxius relacionats