detall nota de premsa

Medi Ambient i les administracions locals acorden protegir de manera conjunta l'entorn marí del parc natural de Serra Gelada

10/08/2018
Medi Ambient i les administracions locals acorden protegir de manera conjunta l"entorn marí del parc natural de Serra Gelada

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha subscrit conveni de vigilància marina i litoral del parc natural de Serra Gelada junt amb els alcaldes d'Altea Benidorm, Alfàs del Pi i representants del Club Nàutic d'Altea.

L'objectiu del conveni és la posada en valor de la importància mediambiental de l'entorn litoral del parc natural de la Serra Gelada, la seua conservació i millora, així com establir les mesures correctores necessàries quan es detecten activitats que es realitzen fora de la normativa reguladora.

El document possibilita la creació d'un servici de vigilància d'acord amb la normativa vigent del parc i la seua inclusió en el Pla Local de Protecció de la Ribera del Mar contra la Contaminació, el qual preveu un pla de contingències davant d'un succés de contaminació que poguera afectar este àmbit litoral. Aquesta àrea, afecta els termes municipals d'Altea, Benidorm i Alfàs del Pi, així com als illots de l'Olla, Galera, Illa Mitjana i Illot de Benidorm.

A través d'este conveni, entre altres aportacions, el Consistori d'Altea posa a disposició del servici de vigilància l'embarcació que s'emprarà per al mateix, el Club Nàutic cedirà les instal·lacions per al seu amarratge, Benidorm disposarà un guarda rural i de pesca, i conjuntament amb Alfàs del Pi s'encarregaran del subministrament de combustible. Per la seua banda, la Generalitat durà a terme la contractació d'un patró per a esta embarcació, la qual serà empleada pels equips de Conservació i Manteniment del Parc Natural.

La posada en marxa d'este servici permetrà informar els usuaris i visitants de l'entorn litoral sobre la normativa del parc i la seua regulació amb l'objectiu d'aconseguir un ús públic sostenible. De la mateixa manera servirà per a donar a conéixer les activitats compatibles, les sotmeses a autorització, les que necessiten d'un estudi d'impacte ambiental o les que no es puguen dur a terme, seguint el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del parc.

Entre les mesures a realitzar es troben la supervisió de la flora i la fauna, el control d'abocaments i la realització de mostres analítiques d'aigua i altres tasques de protecció mediambiental marina. De la mateixa manera, s'acorda la col·laboració amb entitats de seguretat amb competències en la zona litoral com el Seprona, el SEMAR, els agents mediambientals i els cossos locals de policia.

Cebrián ha destacat que la firma d'este conveni és "una mostra de la col·laboració administrativa en un assumpte tan important com és facilitar, incrementar i millorar la vigilància marina en el parc natural de Serra Gelada".

Així mateix, la consellera ha destacat el "valor multiplicador d'este conveni" i ha agraït la voluntat de tots els consistoris de "mantindre una visió de futur col·laboratiu en este enclavament natural tan emblemàtic".

El parc natural de Serra Gelada és un paratge situat en la província d'Alacant la superfície de la qual aproximada és de 5.660 hectàrees, de les quals 4.920 pertanyen a la zona marina. El paratge inclou parcialment el Lloc d'Interés Comunitari denominat "Serra Gelada i Litoral de la Marina Baixa" i la totalitat de la ZEPA "Illots de Benidorm".

Per a més informació sobre el parc: http://www.parquesnaturales.gva.es/es/web/pn-serra-gelada

Arxius relacionats