detall nota de premsa

Agricultura i la Universitat de València-Estudi General col·laboren en l'estudi i en l'aprofitament del germoplasma dels cítrics

03/08/2018

El Ple del Consell ha aprovat un conveni entre la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), i la Universitat de València-Estudi General per a col·laborar en estudis científics sobre material vegetal de cítrics i en la difusió i divulgació dels coneixements sobre aquestes espècies.

L'IVIA disposa d'un dels millors bancs de germoplasma de cítrics del món, amb més de 471 accessions procedents de tots els continents. El banc permet conservar de manera sistemàtica l'enorme biodiversitat de cítrics que hi ha al món, no tots comestibles. Gràcies a la seua tasca, es fan estudis científics per a conéixer les raons de l'evolució dels cítrics que han portat a la seua diversificació i adaptació a diversos ambients.

El material del banc de germoplasma també serveix de base, per exemple, per a desenvolupar noves varietats comestibles millor adaptades al canvi climàtic, i garanteix la preservació del material que permetrà desenvolupar noves varietats que resolguen problemes futurs.

Aquesta activitat s'emmarca dins dels objectius i continguts de les investigacions que es duen a terme a l'IVIA i suposa generar noves sinergies entre dos centres d'investigació valencians per a potenciar el coneixement científic i la seua aplicació en la societat.

L'IVIA aportarà al conveni part del material en depòsit al Banc de Germoplasma de Cítrics, així com els coneixements del seu personal científic i tècnic, a fi de donar suport a l'aprofitament científic i a la divulgació de la col·lecció de cítrics que es conserva al Jardí Botànic, regentat per la Universitat de València-Estudi General. Els resultats d'aquesta col·laboració s'exposaran en llibres, cursos i conferències patrocinats per les dues entitats.