detall nota de premsa

Medi Ambient fomenta l'ús responsable de les zones d'acampada per a evitar incendis forestals

07/07/2018
Medi Ambient fomenta l"ús responsable de les zones d"acampada per a evitar incendis forestals

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural fomenta l'ús responsable de les àrees recreatives, els refugis i les zones d'acampada, ja que la seua incorrecta utilització o el comportament descuidat d'algunes persones usuàries pot ser causa directa d'un incendi forestal.

La muntanya constitueix una destinació habitual per a passar les vacances o simplement uns dies de descans. El turisme actiu, els esports de muntanya i el senderisme se sumen a un altre tipus d'activitats, com campaments escolars, acampades i visites a àrees recreatives per a gaudir d'un dia de camp amb els amics o la família.

Aquestes activitats solen anar acompanyades d'un dinar en una àrea recreativa que, per costum, es fa amb foc o amb brases. Si n'és el cas, Medi Ambient recorda que està prohibit utilitzar foc fora de les instal·lacions preparades i habilitades per a encendre'n. A més, en preemergència de nivell 3 està prohibit fer foc fins i tot en aquestes zones.

Acampar també pot ser una activitat enriquidora i diferent amb la qual gaudir dels paisatges naturals de la Comunitat Valenciana. Cal recordar que està prohibida l'acampada lliure, que únicament es pot acampar als llocs habilitats i autoritzats (terrenys forestals públics, degudament delimitats i preparats, destinats per a la seua ocupació temporal amb tendes de campanya) i amb la sol·licitud prèvia d'autorització.

Quan s'està en una zona amb vegetació mediterrània el risc d'incendi sempre està present. No totes les activitats que es duen a terme a la muntanya o a les seues proximitats empren el foc. No obstant això, cal extremar les precaucions per a no generar un incendi forestal per accident.
Recomanacions

Des de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient s'aconsella seguir una sèrie de recomanacions per a previndre el risc d'incendi forestal:

Arreplegueu les restes que genereu. Si és possible, arreplegueu els residus que trobeu i depositeu-los en contenidors o papereres. Pareu atenció especialment als vidres i llaunes, ja que poden produir un incendi. Depositeu-los en els contenidors adequats.
Els camins i pistes faciliten l'accés als mitjans d'extinció i possibiliten l'evacuació. Sempre cal estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles.
Està prohibit tirar petards dins de les zones forestals i a menys de 500 metres d'aquestes.
En cas que fumeu, apagueu bé les puntes de cigarret i no les tireu mai a terra; utilitzeu papereres o cendrers.
Estacioneu els vehicles als llocs indicats. Si no hi ha zona de pàrquing, eviteu estacionar sobre vegetació seca o morta.
Per a no perdre's per la muntanya, seguiu les sendes i els recorreguts senyalitzats
Vigileu els xiquets i xiquetes que, per a imitar les persones adultes, poden agafar fulles, papers, etc.
Teniu precaució amb els elements que produïsquen llum o calor per mitjà de combustibles inflamables. Recolzeu-los sobre una superfície lliure de vegetació. Apagueu-los si no hi ha ningú vigilant, encara que només siga un moment.
Un cercle de llanternes pot fer el mateix efecte que el foc de campament, cal ser creatius i gaudir sense riscos.
En cas d'observar un incendi forestal o una columna de fum dins de la muntanya, és important que aviseu al més ràpidament possible els serveis d'emergència, telefonant al 112

Podeu obtindre informació del nivell de preemergència d'incendis forestals en la pàgina web del 112.

Arxius relacionats