Logo Generalitat


L'IVIA inicia el seguiment de la 'Tamarixia dryi', la vespa contra l'insecte que contagia l'HLB, després de les soltes experimentals a Galícia i Portugal

  • Les investigacions de l'IVIA permeten frenar una amenaça que en 15 anys podria arrasar la citricultura espanyola
  • Mireia Mollà va sol·licitar en dues cartes al Ministeri l'autorització d'aquest mètode de lluita biològica per a frenar l'avanç del vector

(29/11/2019) - Les investigacions de l'IVIA permeten frenar una amenaça que en 15 anys podria arrasar la citricultura espanyola
- Mireia Mollà va sol·licitar en dues cartes al Ministeri l'autorització d'aquest mètode de lluita biològica per a frenar l'avanç del vectorL'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), organisme dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ja realitza les labors d'introducció i seguiment de la 'Tamarixia dryi', la vespa que parasita l'insecte transmissor de l'HLB o 'Citrus greening', una malaltia que va arrasar el 70% de la producció en els camps de cítrics de Florida (EUA) i que podria implicar danys devastadors per a la citricultura espanyola en menys de 15 anys.

Personal investigador del centre dependent de la Conselleria d'Agricultura ha participat en les soltes experimentals i controlades de 900 exemplars en tres zones de Galícia, on ja s'ha localitzat àmpliament el vector transmissor, sobretot al nord-oest de la comunitat autònoma.

Amb el seguiment de l'experiència, continuaran la seua labor i preveuen que l'any que ve ja puguen donar compte dels resultats d'aquestes primeres soltes.

El coordinador del Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'IVIA, Alberto Urbaneja, ha explicat que, abans d'aquest alliberament, ja s'ha provat l'altíssima eficàcia de la 'Tamarixia dryi' per a frenar l'avanç del vector de l'HLB o 'greening'.

"La solta arriba després d'anys de treball i de comptar amb totes les garanties. A les Canàries hem dut a terme una experiència pilot en col·laboració amb l'ICIA i n'hem vist una taxa altíssima de reducció. Al tercer any de proves ja no trobem 'Trioza' en els camps d'assaig", ha detallat Urbaneja.

La vespa 'Tamarixia dryi' té una grandària mil·limètrica i és d'origen subsaharià. Parasita el síl·lid 'Trioza erytreae' perquè les femelles ponen sobre aquest. Quan els ous fan eclosió, la descendència s'alimenta del síl·lid.

L'IVIA, centre pioner en el control biològic, fa anys que explora aquesta línia d'investigació; un treball que es va accelerar quan es va detectar la 'Trioza erytreae' a Galícia. Encara que l'HLB encara no s'ha detectat a la península, Alberto Urbaneja incideix en la importància de parar l'avanç del seu transmissor potencial perquè "és qüestió de temps que s'hi detecte el bacteri".

Aquest mètode de lluita biològica, liderat pels tècnics de la Conselleria dirigida per Mireia Mollà, suposa redoblar els esforços per a impedir l'entrada d'una plaga que comportaria un desastre econòmic i mediambiental i que actualment manca de mitjans de control o de cura.

Uns altres dels investigadors de l'IVIA que ha participat en el projecte és Alejandro Tena, que viatjà a Sud-àfrica per a estudiar el síl·lid i la seua vespa 'in situ' dins del projecte europeu 'Tropicsafe'.

Tena indica que el més complicat va ser trobar el síl·lid davant de l'intens tractament dels tarongers sud-africans amb insecticides d'ampli espectre. "Només el trobem en jardins on no s'apliquen tractaments", ha afirmat.

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, coneixedora de l'èxit d'aquesta línia d'investigació, va enviar cartes pel juliol i pel setembre al ministre d'Agricultura, Luis Planas, perquè donara llum verda a la solta experimental de la 'Tamarixia dryi' en camp obert, que finalment va autoritzar l'11 de novembre passat.

Així mateix, en el marc de la col·laboració que hi ha en aquesta matèria entre Portugal i Espanya, el govern portugués, en col·laboració amb l'IVIA, ha alliberat la vespa en els seus cítrics durant aquesta tardor. Les soltes es reprendran a la primavera amb l'arribada del bon temps, tant a Galícia com a Portugal, amb la confiança en l'èxit de la vespa per a detindre l'avanç del síl·lid vector i, amb això, l'arribada de la malaltia als nostres cítrics.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat