Logo Generalitat


Evitar els incendis durant les vacances, una responsabilitat de tots

  • Durant els mesos d'estiu es produeixen la major part dels incendis forestals. Aquesta època, a causa de les vacances, és també un dels períodes de l'any en què més s'interactua amb el medi ambient. No obstant això, l'oci no ha d'estar en conflicte amb la seguretat ni amb la protecció de l'entorn. Per això, per a evitar que les vacances tinguen conseqüències nefastes per a la muntanya, hi ha tota una sèrie de recomanacions que hem de seguir durant el període estival.

(21/08/2016) Durant els mesos d'estiu es produeixen la major part dels incendis forestals. Aquesta època, a causa de les vacances, és també un dels períodes de l'any en què més s'interactua amb el medi ambient. No obstant això, l'oci no ha d'estar en conflicte amb la seguretat ni amb la protecció de l'entorn. Per això, per a evitar que les vacances tinguen conseqüències nefastes per a la muntanya, hi ha tota una sèrie de recomanacions que hem de seguir durant el període estival.

En cas d'estar en una casa de camp o urbanització als afores, hi ha diverses mesures que es poden tenir en compte per a prevenir els incendis. Per exemple, és recomanable que els jardins no siguen excessivament frondosos ni tinguen vegetació seca. D'aquesta manera, s'evitarà que un possible foc originat en la casa s'estenga a la resta de l'entorn i viceversa. En el cas que dels paellers, es pot optar per instal·lar xarxes mataespurnes. A més, seria convenient, després de cada ús, assegurar-se que les cendres s'han apagat abans de desfer-se d'aquestes. Finalment, també seria aconsellable mantenir nets els camins, les carreteres i vies d'accés, i també les teulades de l'habitatge, per a protegir-la del foc.

Durant les acampades en la muntanya o en altres superfícies forestals, es pot contribuir a la prevenció d'incendis mantenint net l'entorn. Alguns dels consells més bàsics inclouen no tirar restes en terra, com ara vidres, llandes, puntes de cigarret o mistos, els quals són susceptibles d'originar focs involuntaris. Cal recordar que tampoc es poden fer fogueres, excepte en aquelles zones específicament dissenyades per a això, com els esmentats paellers, però sempre recordant que realitzar qualsevol tipus de foguera està prohibida si el nivell de preemergència per incendis és de 3. El nivell de preemergència per a incendis forestals es pot consultar a la pàgina web d'Emergències de la Comunitat Valenciana. La web ofereix dades sobre el nivell d'emergència per al dia actual i l'endemà, de manera que permet planificar les activitats amb un dia d'antelació. A més, posseeix un buscador que permet esbrinar la situació en cada una de les localitats de la Comunitat Valenciana.

Si durant les vacances es realitzen viatges per carretera, en els trajectes a bord d'un vehicle, cal evitar tirar residus per les finestretes i a les voreres d'emergència, especialment puntes de cigarret o mistos.

En el cas que es treballe en el camp durant aquests mesos, també hi ha diverses mesures de precaució que podem prendre per a protegir-nos contra els incendis. Per exemple, quan duguem a terme una crema de restolls, és important recordar que és necessària una autorització prèvia i que les cremes només poden dur-se a terme durant períodes determinats. S'han d'evitar aquest tipus de cremes durant els dies de vents forts o sequera acusada, ja que, davall aquestes condicions, hi ha més possibilitats que el foc s'estenga. També és recomanable fer la crema en un lloc apartat de qualsevol massa vegetal. De la mateixa manera, és important vigilar la foguera, apagar-la bé i no abandonar-la fins que estiga totalment extingida. A més, hi ha altres treballs que poden causar incendis accidentalment, tasques per a les quals es necessita maquinària que puga sobrecalfar-se o faça sortir purnes. És el cas de les desbrossadores, motoserres, dels soldadors o de les serres radials, treballar amb les quals s'hauria de posposar.

En tot cas, si es presencia un incendi, s'ha d'avisar als serveis d'emergència a través del telèfon 112. Davant d'aquestes situacions, cal assegurar-se que hi haja una via lliure per la qual es puga escapar. En un terreny amb pendent, el més recomanable és vorejar el foc i fugir ràpidament, evitant sempre pujar pel vessant, ja que el foc pot avançar més ràpidament que les persones.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat