detall nota de premsa

Agricultura i Medi Ambient i l'Ajuntament de Dénia organitzen la XIII Setmana de la Biodiversitat

16/05/2018
Agricultura i Medi Ambient i l"Ajuntament de Dénia organitzen la XIII Setmana de la Biodiversitat

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtico i Desenvolupament Rural i l'Ajuntament de Dénia organitzen la XIII Setmana de la Biodiversitat, que tindrá lloc entre el 21 i el 24 de maig en la localitat.

La presentació de l'esdeveniment s'ha fet este migdia a l'Ajuntament de Dénia pel director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, l'alcalde, Vicent Grimalt, el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, i el director del Parc Natural del Montgó, Joseba Rodríguez.

El director general de Medi Natural ha agraït l'actitud "proactiva" de l'Ajuntament de Dénia en l'organització d'esta Setmana de la Biodiversitat i ha destacat que es tracta d'una iniciativa que pretén "incrementar el coneixement sobre la biodiversitat del territori i la riquesa de fauna i flora" de les poblacions valencianes i, en este cas, de Dénia.

Al respecte, Marzo ha assenyalat que Dénia es troba actualment en la posició número 12 del rànquing del registre d'espècies de la Comunitat Valenciana i confia que, després d'esta setmana d'estudi, el terme es situe entre els cinc primers de la llista, "al lloc on li correspon com a 'hotspot' (zona calenta) de biodiversitat de la Mediterrània, donada la riquesa d'espècies silvestres que acull".

El director general ha ressaltat que la Setmana de la Biodiversitat és, a més d'una font de nous coneixements sobre la biodiversitat de cada zona, una iniciativa "que genera sinèrgies entre els investigadors" i ha indicat que un dels reptes plantejats per al terme de Dénia és incrementar el registre d'espècies de la zona de les 2.253 actuals a 2.600, és a dir, localitzar-ne vora 350 de noves.

A més, s'ha marcat com a repte augmentar el nombre de referències -la localització de les espècies- en 9.000, passant de les 26.000 actuals a 35.000.

Entre el 21 i el 24 de maig més d'un centenar d'investigadors de diverses disciplines i tècnics de la Conselleria realitzaran els treballs de camp que permetran actualitzar el cens d'espècies de flora i fauna del nostre territori en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Cal assenyalar que els agents mediambientals també participen en activitats de prospecció i introducció de dades al Banc de Biodiversitat.

Les dades obtingudes durant la Setmana de la Biodiversitat es tractaran i s'incorporaran al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana que gestiona la conselleria i que és, segons ha indicat el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, la major plataforma de recopilació de dades de lliure accés a través d'Internet sobre la distribució geogràfica d'espècies silvestres de la Comunitat Valenciana i el registre públic d'estes característiques més important d'Espanya.

El director del parc natural del Montgó i de la Marjal de Pego ha valorat que la Setmana de la Biodiversitat "és una fita molt important perque esperem arreplegar noves dades sobre el parc natural, sobre la reserva marina del cap de Sant Antoni i també sobre la part sud de parc natural de la Marjal de Pego".

El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha estat l'encarregat de desgranar el programa d'activitats complementàries per a tot el públic organitzades al voltant de la Setmana de la Biodiversitat i que inclouen xarrades, visites guiades, tallers, teatre i activitats infantils o una solta d'aus rapaces, entre unes altres.

A més, se celebrarà una reunió tècnica d'experts per a valorar el projecte de reintroducció de l'àguila pescadora en què participen les poblacions de Dénia, Xàbia, Oliva i Pego junt amb la Conselleria de Medi Ambient.

La programació completa d'activitats és a l'annexe.

Arxius relacionats