detall nota de premsa

Cebrián insta el Govern a què recolze al Consell en les mesures d'eradicació de la Xylella aplicades a la Comunitat Valenciana

13/03/2018

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, Elena Cebrián, ha reclamat a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, un pronunciament exprés sobre la necessitat i pertinència de les mesures d'eradicació de la Xylella Fatidiosa que la Generalitat està aplicant a la Comunitat Valenciana.

Ho ha fet en el marc del Consell Consultiu d'Agricultura celebrat hui a Madrid, on després d'agrair el suport tècnic i administratiu del Ministeri, ha incidit en la necessitat d'un "suport polític" explícit. "Estem fent un enorme esforç personal i pressupostari en compliment de les nostres competències", ha argumentat Elena Cebrián, tant en mesures d'arrancada i immobilització de material vegetal, anàlisi de mostres i insectes, i actuacions de formació, informació i divulgació.

No obstant això, ha afegit, "estem trobant obstacles molt seriosos per a aplicar les mesures d'eradicació", degut a la situació de conflictivitat social greu generada des d'algunes instàncies polítiques i des d'un sindicat agrari. Des de la Conselleria s'ha invitat al secretari general del Ministeri, Carlos Cabanas, per a conéixer la situació sobre el terreny.

Cebrián considera necessari el suport del Ministeri a les mesures de la conselleria per la gravetat de la malaltia, per a evitar l'expansió a altres zones i comunitats autònomes, i perquè s'actua en compliment de la normativa europea i de la Llei estatal 43/2002 de Sanitat Vegetal.
D'altra banda, la consellera ha participat en el Consell Consultiu per a Assumptes Comunitaris de Política Pesquera, en la que s'ha tractat la proposta de reglament del pla plurianual per a espècies demersals (les que viuen prop del fons del mar) en el Mediterrani Occidental.

Elena Cebrián serà la representant de les comunitats autònomes en el Consell de ministres de la Unió Europea que se celebrarà la setmana que ve a Brussel·les. Ha puntualitzat que la proposta de reglament es va rebre el divendres i per tant no hi ha hi ha hagut temps de debat entre les comunitats autònomes. Encara que la posició comuna es definirà després de la reunió del Consell de Ministres, Cebrián ha avançat la preocupació per un parell de temes arreplegats en la proposta de reglament.

Preocupació pel possible impacte de mesures pesqueres

D'una banda, preocupació per la pretesa prohibició de la pesca d'arrossegament dins de la isòbata (perímetre d'una determinada profunditat) de 100 metres. La mesura pot ser perjudicial per a la flota d'arrossegament perquè la nostra costa disposa d'una plataforma molt àmplia.

D'altra banda, el reglament pretén reduir l'esforç pesquer (intensitat de la pesca expressada en dies), encara que no concreta com s'aplicarà, la qual cosa genera inseguretat jurídica. En ambdós casos, ha assenyalat Cebrián, seria necessari un informe d'impacte tècnic i socieconòmic de les mesures proposades en el reglament europeu.

En tercer lloc, ha advertit de la necessitat d'incorporar un major coneixement científic en les àrees de gestió. Les mesures del reglament són necessàries per a recuperar les poblacions d'interés pesquer i mantindre els ecosistemes marins mediterranis, actualment davall molta pressió.

També s'han abordat les propostes de normativa nacional respecte d'això, en concret sengles esborranys d'un decret i una orde que el Ministeri va distribuir la setmana passada. La consellera ha agraït que s'hagen arreplegat gran part de les al·legacions enviades per les comunitats autònomes, però no ha sigut prou per a les demandes i necessitats del sector i les comunitats autònomes. Queden per davant molt treball, ha assegurat la consellera, per a incloure demandes pendents i assegurar coherència amb el reglament europeu, la proposta del qual es començarà a debatre en el Consell de ministres. D'altra banda, ha apuntat que és necessari recuperar el temps desaprofitat en la regulació i protecció de les pesqueries mediterrànies, des que la Comissió Europea va invitar que els estats membres treballaren tècnicament les seues mesures.