detall nota de premsa

El pla de segellat d'abocadors del Consell comprén més de 30 instal·lacions amb una inversió de 20 milions d'euros

07/03/2018

La proposta tècnica del Pla Integral de Residus (PIRCV) de la Generalitat es troba finalitzada i, per tant, llista per a iniciar la seua tramitació administrativa com a decret. Així ho ha afirmat esta vesprada la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en la sessió de control al Consell del ple de les Corts Valencianes.

Per al text final del PIRCV s'ha tingut en compte les directrius que emanen de la Directiva Marco de Residus i del Pla Estatal de gestió de residus 2016-2022, així com les noves orientacions de la Comissió Europea, presentades recentment, com les que es referixen a residus plàstics. En este sentit, ha apuntat Cebrián, "acabem d'incloure disposicions per a reduir productes d'un sol ús, de forma semblant al que està fent Balears o França".

Emmarcat en el nou PIRCV, i plantejat com un dels objectius del seminari de Govern de Benicarló, s'ha posat ja en marxa el Pla autonòmic de Segellat d'Abocadors, amb diverses actuacions prioritàries durant este semestre, que suposen una inversió d'uns 4,6 milions d'euros per a Andilla, la Murada II, Basseta Blanca, Vinarós i Benicarló.

"Nuestra meta és actuar a llarg termini, en més de 30 abocadors", ha detallat la consellera d'Agricultura i Medi Ambient, amb un pressupost estimat de més de 20 milions d'euros. "Es tracta d'una actuació clau en la lluita contra el canvi climàtic", ha afegit, a l'evitar una ingent emissió de gasos d'efecte d'hivernacle. En la fase actual del Pla (any 2018), es troba en licitació el segellat d'Andilla; en tràmit de contractació, la fase II de la Murada, a Orihuela. Estan redactant-se els projectes de segellat dels abocadors municipals de Vinaròs, Benicarló i Basseta Blanca (Riba-roja), on ja s'han han efectuat treballs de topografia i tastos. Tot això suposa una inversió en 2018 d'uns 4,6 milions d'euros.

Elaborat en coordinació amb les diputacions provincials, la llista provisional d'abocadors a segellar inclou, a més, actuacions en els termes municipals de Monòver, Sollana, El Pinós, Cinctorres, Aspe, Benidorm, Elx, Elda, L'Emmurallada, Pilar de la Horadada, San Miguel de Salinas, Morella, Ademuz, Alzira i Orba.