detall nota de premsa

Cebrián destaca que les inversions en consorcis de residus revitalitzen la col.laboració entre administracions

11/10/2017
Cebrián destaca que les inversions en consorcis de residus revitalitzen la col.laboració entre administracions

La consellera de Agricultura, Medio Ambiente, Cambio Climático y Desarrollo Rural, Elena Cebrián, ha participat, juntament amb la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, en la presentació de les inversions de la corporació provincial per a sufragar actuacions de modernització en la recollida i la gestió selectiva dels residus als cinc consorcis de la província. La inversió, que suposa 1,2 milions d'euros, servirà per a actuacions que formen part del Pla de Millora d'Ecoparcs i que es desenvoluparà amb la col·laboració establerta entre la Diputació i la Generalitat, per tal de millorar el procés i tractament dels residus sòlids urbans. En la presentació ha intervingut també el diputat de Medi Ambient, Josep Bort.

Elena Cebrián ha agraït a la Diputació "la seua ràpida resposta a la petició formulada des de la Conselleria", que se suma als esforços de la Generalitat. A banda del 1,2 milió de la Corporació provincial, la Conselleria ha posat 1.290.000 euros a disposició de 10 consorcis de la Comunitat Valenciana, quatre d'ells a la província de València. Ambdues partides suposen les primeres inversions econòmiques destinades als consorcis per part de les dues administracions públiques en els darrers 10 anys. Fins ara era la ciutadania la que tenia el pes de la gestió de residus amb el pagament de les respectives taxes.

Cebrián ha assegurat que aquesta col·laboració "representa una nova forma de fer política entre administracions", a més de ressaltar "la necessitat de construir i reconstruir ponts entre administracions per al normal funcionament de la societat, i un símptoma de qualitat en les relacions entre instàncies de govern, que en definitiva, repercuteixen, de forma directa, en benefici de la ciutadania".

Maria Josep Amigó ha incidit en que el projecte "dóna continuïtat a la línia de col·laboració interinstitucional encetada per part de la Diputació de València i el Consell, amb l'objectiu d'impulsar iniciatives conjuntes que milloren la gestió i l'eficàcia de les polítiques públiques", com el programa Xarxa Llibres, la creació de centres socials en diverses localitats, el Pla Municipal de Manteniment d'Escoles o el Fons de Cooperació Municipal. Els usos que va a poder donar cada consorci de la província de Valencia a les aportacions del Pla de Millora d'Ecoparcs resulten diversos i cada organisme podrà escollir entre aquells que més s'ajusten a les seues necessitats. No obstant, Amigó ha avançat que les principals actuacions "aniran relacionades amb la informatització de les xarxes d'ecoparcs".

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha destacat que mitjançant aquest pla, s'aconsegueix "donar un impuls inversor perquè les infraestructures oferisquen una millor resposta a les necessitats de la ciutadania i de la preservació del medi ambient". En funció de "criteris estrictament objectius" per a la distribució de la inversió de la Diputació, el Consorci de Castelló Sud - València Nord (C3-V1) percebrà al voltant de 220.000 euros; l'Emtre (V2), 375.000 euros; el Consorci València Interior (V3) rebrà 230.000 euros; el Consorci Ribera-Valldigna (V4) percebrà 200.000 euros; i, finalment, el Consorci Àrea de Gestió 2 COR (V5-Sud) es veurà beneficiat amb 180.000 euros.

Arxius relacionats