detall nota de premsa

Agricultura amplia informació sobre 'Xylella fastidiosa' i intensifica les prospeccions al voltant del focus bacterià inicial

17/07/2017
Agricultura amplia informació sobre

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha afirmat que s'han intensificat les prospeccions després de la primera detecció del bacteri 'Xylella fastidiosa' Fastidiosa en una plantació d'ametlers del municipi de Castell de Guadalest, en la comarca alacantina de la Marina Baixa.

Este matí s'ha constituït la comissió tècnica sectorial, amb representants del sector agroalimentari en què s'ha analitzat la situació i en la que han participat representants d'AVA, La Unió, ASAJA Alacant, FEPAC, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, el Comité de Gestió de Cítrics, l'Associació Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana.

Després de la reunió, en la que han participat el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general Roger Llanes, junt amb tècnics de la conselleria, Elena Cebrián ha explicat que per ara no s'han confirmat noves deteccions. Es continua amb el Pla de Contingència, realitzant tasques intenses de prospecció, mostreig i trampeig en una zona de 100 metres al voltant del focus a Guadalest, la qual cosa suposa una superfície de més de set hectàrees. Es manté l'àrea de vigilància en una ràdio de 10 quilòmetres en compliment de la normativa europea (Decisió 2015/789 i les seues modificacions).

La consellera ha afegit que s'estan elaborant els informes de traçabilitat del material vegetal dels vivers de la zona per a identificar l'origen i procés de producció i distribució d'eixe material en els últims tres anys, que es troba immobilitzat cautelarment.

També ha subratllat que la confirmació de la subespècie Múltiplex com a causant del brot ajuda a enfocar les prospeccions i precisar el seguiment, atenent a les espècies vegetals hospedantes més susceptibles a este cep, com a ametler, altres fruiters i plantes ornamentals. Servix, així mateix, per a precisar el seguiment en vivers.

La conselleria ha habilitat un servici gratuït telefònic a través del número 900 532 000 en el que es podran realitzar consultes davant de qualsevol sospita de tindre una planta infectada, una adreça de correu electrònic, xylella@gva.es. També està ultimant-se una web amb informació específica, encara que la conselleria ja disposa en el seu web d'un apartat en què obtindre informació.

De la mateixa manera, la consellera ha destacat que s'ha impartit formació a personal dels Cossos i Forces de Seguretat, a ajuntaments i a planteristes, així com organitzacions agràries i cooperatives.

La 'Xylella fastidiosa' és un bacteri amb un rang de plantes hospedantes molt ampli, i que pot produir greus danys en cultius com ara els cítrics, la vinya, l'olivera i algunes espècies del gènere Prunus, així com en nombroses espècies ornamentals i forestals.

Es tracta d'una malaltia que podria causar perjuís econòmics greus d'expandir-se per la Península, per la qual cosa és de vital importància la col·laboració i la participació de tots els sectors i administracions implicades.

Arxius relacionats