detall nota de premsa

El Banc de Dades de la Biodiversitat incorpora 9.627 noves referències sobre espècies de Cofrentes

19/06/2017
El Banc de Dades de la Biodiversitat incorpora 9.627 noves referències sobre espècies de Cofrentes

Durant la XII Setmana de la Biodiversitat celebrada a Cofrentes es van arreplegar 9.627 cites corresponents a 1.210 espècies distintes. D'aquestes espècies, 511 mai s'havien citat en la zona d'estudi. Després d'afegir aquestes xifres a les ja existents, els resultats que s'obtenen són 16.970 cites corresponents a 1.781 espècies.

La Setmana de la Biodiversitat és una activitat que forma part del Banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana (BDBCV), que gestiona la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i té com a objectiu l'estudi de la riquesa d'espècies silvestres sobre una zona determinada, amb la participació d'investigadors, a fi de demanar nous coneixements sobre la biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Enguany, es va celebrar a Cofrentes entre els dies 22 i 25 de maig, fent-se coincidir amb el Dia Internacional de la Biodiversitat. La superfície total d'estudi va ser de 132 km².

Com resultat de la XII Setmana de la Biodiversitat, Cofrentes ha ascendit en els següents indicadors municipals de patrimoni natural: ha passat del lloc 112 al 13 en riquesa d'espècies i del 101 al 21 en índex de conservació (valor de les espècies amenaçades) dins del conjunt d'ajuntaments de la Comunitat (542 municipis).

Com ha ocorregut en anys anteriors, la XII Setmana de la Biodiversitat ha portat sorpreses i troballes destacables. En concret, s'ha retrobat una planta que es creia extingida a la Comunitat Valenciana, es tracta de la Tragopogon hybridus, que va ser vista per última vegada en 1987. També s'han esmentat espècies difícils de trobar com a Malva tournefortiana (no citada des dels anys 90) o Brachypodium hybridum, només coneguda en la província d'Alacant i esta és la primera cita a València.

A més, la setmana de la biodiversitat ha portat tres noves espècies d'invertebrats aquàtics. Hydra viridis, és un Hidrozoo que mai s'havia citat en la Comunitat Valenciana. Macrothrix laticornis i Acroperus harpae pertanyen al grup dels crustacis branchiópodos i apareixen per primera vegada en el BDBCV. Altres descobriments han sigut la localització del bivalve d'aigua dolça Potomida littoralis o la citació de noves espècies de flora en el BDBCV com la Silene oropediorum o la Potamogeton bertcholdii.

Durant els quatre dies, en jornades de matí, vesprada i nit, els 123 participants van realitzar diverses activitats per a prospectar la zona d'estudi com la determinació de flora vascular, la cerca d'amfibis i rèptils o la identificació d'aus reproductors entre altres. Entre els participants van figurar tècnics de la conselleria, investigadors de l'àmbit universitari, experts d'organitzacions no governamentals i d'altres entitats de l'àmbit conservacionista.

Així mateix, durant la setmana, es van realitzar diverses activitats destinades a la població de Cofrentes amb l'objectiu de difondre informació sobre biodiversitat entre els habitants de la zona.

Amb aquests treballs s'enriqueix el BDBCV, que és la major plataforma de recopilació de dades de lliure accés a través d'Internet ( http://bdb.cma.gva.es ) sobre la presència i distribució geogràfica de les espècies silvestres de la Comunitat Valenciana.

Arxius relacionats