detall nota de premsa

El Consorci de Museus aprova per concurs públic 10 exposicions amb 58 artistes

20/12/2016
El Consorci de Museus aprova per concurs públic 10 exposicions amb 58 artistes

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha presentat els projectes d'exposició seleccionats en les primeres convocatòries públiques de l'entitat: 'Excletxes', convocatòria de producció artística i suport a la investigació; 'V.O.', de comissariat; i '365 dies', de comissariat d'una sala del Centre del Carme durant un any.

S'han seleccionat set projectes: tres per a 'Escletxes', tres per a 'V.O.' i el projecte anual de comissariat de '365 dies', que inclou quatre exposicions. En total s'han aprovat deu exposicions que integraran la programació del Consorci de Museus a desenvolupar entre 2017 i 2018.

El director del Consorci de Museus ha explicat que "amb l'elecció d'aquests set projectes culmina un procés que han concorregut més de 200 propostes d'exposicions i en què nombrosos artistes i comissaris de l'Estat espanyol han volgut participar. Les convocatòries han traspassat inclús les nostres fronteres, despertant l'interés de molts creadors de diferents nacionalitats. Així hem rebut proposades de França, Itàlia, Argentina, Xile, Tunis, Portugal, Gran Bretanya, Brasil, etc."

Pérez Pont ha volgut recordar que "aquestes convocatòries converteixen el Consorci de Museus en una de les poques institucions espanyoles que ha tret la major part de la seua programació a concurs públic, en un exemple de transparència tant en el procediment, de lliure concurrència i obert a tots els professionals, com en la resolució de les convocatòries, mitjançant jurats qualificats i independents".
"Les convocatòries públiques ens permeten complir amb un dels principis fonamentals per al nou Consorci de Museus i que creua de manera transversal totes les nostres accions, com és la igualtat. Així mateix, constitueixen un pas més per a aconseguir la professionalització del sector artístic en el territori valencià, un altre dels objectius que ens hem marcat per a garantir un futur pròsper a la cultura del nostre temps".

Pérez Pont ha volgut matisar que "hem rebut projectes de moltíssima qualitat i cal destacar que, excepte en el cas d''Escletxes', totes les exposicions seleccionades són col·lectives. En les deu exposicions programades podrem gaudir de l'obra de més de mig centenar d'artistes, la majoria dels quals mai ha exposat amb el Consorci de Museus, la qual cosa enriquirà, sens dubte, l'oferta cultural en el nostre territori".

"El resultat, per tant, ha sigut molt satisfactori, tant pel nombre de projectes presentats en aquestes primeres convocatòries, com per la seua qualitat i la seua capacitat d'innovació".

El director del Consorci de Museus ha destacat que "la majoria dels projectes seleccionats incideixen en el procés creatiu, en la hibridació de les arts, així com en la participació de l'espectador".

Quant a la igualtat de gènere, Pérez Pont ha explicat que "s'han seleccionat els projectes per la seua qualitat, però la concurrència pública el que permet precisament és la igualtat d'accés i el resultat en qüestions de gènere, ja que hi ha hagut pràcticament paritat en el nombre de propostes presentades".

Per la seua banda, Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, ha volgut fer també una valoració al resultat d'aquestes primeres convocatòries: 'Els tres concursos han sigut un èxit i prova d'això és la quantitat d'artistes i comissaris que s'han presentat, la qual cosa ens anima a continuar en aquesta línia de suport a la creació des de la transparència pública'.

'Escletxes'

La convocatòria 'Escletxes', en la seua primera edició, ha rebut 103 projectes (47 d'hòmens, 40 de dones i 16 de col·lectius d'artistes). Tal com figura en les bases, podien optar a aquesta convocatòria de suport a la investigació i producció, artistes que hagen nascut o residisquen al territori valencià.

Els projectes triats per a aquesta convocatòria han sigut: 'Elogio de la procastinación', de Paula Valero; 'Actos de comunicación', de Pablo Bellot; i 'La deriva de un gesto post-romántico', de Hugo Martínez-Tormo..

El jurat encarregat de seleccionar els projectes ha estat compost per l'artista Mateo Maté (a proposta d'ACOA), el creador Álvaro Perdices (proposta d'AVVAC), la conservadora del Museu d'Art Contemporani d'Alacant, Rosa María Castells González, així com pel director de l'entitat, José Luis Pérez Pont (en delegació de la directora general de Cultura i Patrimoni).


'V.O.'

A aquesta convocatòria de comissariat, oberta a tots els professionals, siga quina siga la seua nacionalitat o procedència, s'han presentat 76 projectes (27 dones, 28 hòmens i 20 col·lectius de comissaris).

La proposta d'Oriol Fontdevila, 'Arcana Imperii. Investigacions en burocràcia', és una mostra col·lectiva formada pels artistes següents: Efrén Álvarez, Azul Blaseotto, Núria Güell, Ella Littwitz, La Fanzinoteca (Lluc Mayol), Regina de Miguel, Javier Peñafiel, Ignasi Prat, Jonas Staal i Katharina Zdjelar.

L'exposició 'Notificacions', comissariada per Isaías Griñolo és una proposta que integra artistes plàstics i poetes: Enrique Falcón, Pedro G. Romero, Teresa Lanceta i Inmaculada Salinas.

'Creació i poble' és el títol de l'exposició de la comissària Violeta Janeiro que proposa també un conjunt d'artistes: Nil Yalter, Nuria Güell, Juanli Carrión, Cooking Sections i Rubén Ramos Balsa.

El jurat encarregat de seleccionar els projectes de 'V.O.' ha estat compost per l'artista i comissària, catedràtica d'escultura de la Universitat de Vigo Yolanda Herranz Pascual (a proposta d'AVVAC), la historiadora, escriptora i crítica d'art Chus Tudelilla (a proposta d'AVCA) a més de per la historiadora de l'art, comissària i directora de Bombas Gens Centre d'Art, Nuria Enguita, i del director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont (en delegació de la directora general de Cultura i Patrimoni).


'365 dies'

'Reinventar lo posible /accionar lo imaginable', de Juan Luis Toboso Galindo, ha sigut el projecte seleccionat per a comissariar durant un any una sala del Centre del Carme, del total d'11 propostes presentades (6 dones i 5 hòmens). El projecte de Toboso està integrat per quatre exposicions.

La primera, 'La situació actual', compta amb els artistes Ursula Biemann & Paulo Tavares, Pedro Neves, Marco Ranieri & Lorena Mulet, Teresa Lanceta, Josu Bilbao Ugalde, Lorenzo Sandoval, Pedro Barateiro, Moisés Mañas, Bruno Latour, Peter Galison &Robb Moss i David Bornstein.

La segona proposta, titulada 'Un nou orde', és una exposició de l'artista Angel Masip.

En tercer lloc en 'Constel·lacions d'una totalitat ínfima' participen David Ferrando Giraut, Vicente Tirado del Olmo, Papa López Poquet, Pedro Wirz, Celine Condorelli, The Otholit Group, Maria PTQK i Angela Montesinos.

Finalment, 'Tot açò és una possibilitat?' és també una col·lectiva dels artistes Diego del Pozo, Chot Delat, Hugo Canoilas, Günes Terkol, Chieh-Jen Chen, Xisco Mensua, Sven Pählsson, Miguel Benasayag y Angélique del Rey, Vicente Arlandis, Rafael Tormo i Teresa Marín.

El jurat per a '365 dies' l'ha integrat la catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona i crítica d'art Ana María Guasch Ferrer (a proposta d'AVCA), l'artista visual, Daniel García Andújar (a proposta d'AVVAC), l'escriptor i professor de la Universitat Miguel Hernández d'Elx José Luis Ferris i pel director del Consorci, José Luis Pérez Pont (en delegació de la directora general de Cultura i Patrimoni).

Arxius relacionats