detall nota de premsa

Julià Álvaro: 'Recuperem el sistema de retorn d'envasos perquè els residus es convertisquen en recursos'

20/04/2016
Julià Álvaro: "Recuperem el sistema de retorn d"envasos perquè els residus es convertisquen en recursos"

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, explica que "recuperarem el sistema de retorn d'envasos perquè els residus es convertisquen en recursos". La conselleria d'Agricultura i Medi Ambient ha reunit el Consell de Participació de medi ambient (CAPMA) per a informar d'aquesta i d'altres iniciatives.

Julià Álvaro assenyala que amb la reintroducció d'aquest sistema, en el marc de l'actual legislatura i després d'un procés de participació i legislatiu, els ciutadans que retornen els envasos i els propietaris dels comerços que els reben percebran una quantitat de diners per cada recipient.

Segons Álvaro, s'estima que una botiga de barri que arreplegue i gestione al voltant de 150 envasos diaris, podria obtenir una quantitat econòmica extra d'uns 1.000 euros a l'any. En un any, aquesta iniciativa podria injectar al voltant de 36,5 milions d'euros en el circuit del comerç a la Comunitat Valenciana.

A més del benefici econòmic, aquesta mesura tindria altres efectes positius com la reducció de l'impacte ambiental que ocasionen tot tipus de recipients en els àmbits urbà, forestal, marí i amb caràcter especial amb motiu de grans celebracions.

Álvaro ha afegit que per aquest motiu, la iniciativa, que va en la direcció que marca la Unió Europea d'una economia circular, se sotmet a un procés de participació en el CAPMA.

Entre altres assumptes de l'ordre del dia de la reunió hi ha l'aprovació del reglament de funcionament del CAPMA (no s'havia fet en els més de 20 anys de la seua existència) i informar dels projectes que té en marxa l'Administració en l'àmbit ambiental, de manera concreta el grau d'execució de les principals línies de treball i dels projectes normatius per a 2016 que es van presentar en la reunió de gener.

Un dels projectes normatius més avançats és la nova norma del cos d'agents mediambientals. A finals de mes hi haurà un primer esborrany operatiu que serà posat en coneixement dels sindicats de Funció Pública. Avui s'avançaven, de manera resumida, els seus continguts i objectius.

També estan sobre la taula els recents canvis normatius i avanços en la millora de la gestió sobre els parcs naturals, perquè ja s'han nomenat els presidents de totes les juntes rectores i es troba avançat el sistema de provisió dels directors dels parcs.

En relació amb la gestió dels residus urbans i altres modalitats de restes orgàniques originades en els municipis (residus de poda, tales, etc.), s'han convocat unes jornades en què es pretén impulsar unes mesures més ambicioses per a la separació en origen i l'aprofitament de la matèria orgànica residual.

Així mateix es posa en coneixement dels membres del CAPMA d'altres projectes relacionats amb la gestió forestal i la prevenció d'incendis de manera breu, pel fet que seran presentats en la Mesa Forestal, òrgan específic de participació que serà convocat en breu, una vegada es concloga el procés d'actualització i ampliació, ara en tràmit.

Aquesta és la segona reunió del CAPMA en el que va d'any, en el marc del compromís de la conselleria per a dinamitzar aquest òrgan de participació ciutadana, la composició del qual ha sigut ampliada fa uns pocs mesos per incrementar la seua representació social, amb què s'ha arribat gairebé als 40 membres.

Arxius relacionats